Preminuo poznati koprivnički obrtnik Stjepan Ledinski

“Danas, 22. rujna 2021. prerano nas je napustio još jedan dugogodišnji član, bačvar Stjepan Ledinski koji je svoj zanat živio do zadnjeg dana s velikim ponosom i ljubavlju.”, naveli su iz Udruženja obrtnika Koprivnica.

Bačvariju Ledinski i uvijek raspoloženog Stjepana poznaju svi posjetioci Gradske tržnice.

-U Bačvariji Ledinski drvene bačve, kao i ostale posude od drva proizvode od 1927. godine. Znanje, alati i vještine prenose se s generacije na generaciju. Tako je majstor Stjepan, zanat naučio od oca Gabrijela i proizvodi bačve više od 40 godina, a 2014. obrt je naslijedila kćerka Ivana. Zadnjih godina radio je u mirovini kroz domaću radinost ali do zadnjeg dana svoj je zanat živio s velikom ljubavlju – ističu u Udruženju.

Obitelj, inače rodom iz Hrvatskog Zagorja, u Koprivnicu je doselila prije 1979. godine, a već 1982. i službeno otvaraju obrt. Do tada proizvodnja se obavljala kroz paušalna plaćanja. U počecima se gotovo svaki element bačve radio ručno. Danas, postoje strojevi koji olakšavaju sam proizvodni proces, ali izrada bačvi i dalje zahtjeva mnogo fizičkog rada.

Nakon dolaska na tržište plastičnih i inox bačvi, potražnja za drvenim bačvama znatno je pala. Kako bi očuvali poslovanje, u bačvariji počinju proizvodnju i ostalih proizvoda od drva i šibe. Tako da se danas u radionici Ledinski proizvodi niz proizvoda potrebnih za kućanstvo, a većinu obitelj sama prodaje na sajmovima i u vlastitoj prodavaonici u Koprivnici. Iako je potražnja za bačvama pala, upravo budući rast poslovanja planiraju na proizvodnji bačvi. Naime drvena bačva itekako je traženi proizvod, ali izvan granica Hrvatske.

Proizvodnja kvalitetnog crnog vina bez drvene bačve nezamisliva je. Kako bi to ostvarili potrebno je mnogo ulaganja u strojeve, ali i djelatnike, jer izrada bačve nije lak posao, potrebno je dugogodišnje znanje, vještina, ali i ljubav prema tom poslu, a upravo ostvarenju tog cilja nadaju se u Bačvariji Ledinski.

– Naravno u poslu i dalje aktivno pomaže Stjepan, koji unatoč mirovini, svakodnevno nadzire rad u radionici i svoje znanje rado prenosi na radnike. Obrt za proizvodnju bačvi i preradu drva također je otvorio zet Tihomir koji upravo u proizvodnji bačvi vidi veliki potencijal. Dio strojeva, zahvaljujući potporama namijenjenim tradicijskim i umjetničkim obrtima, ali i vlastitim sredstvima kupljen je, dok preostali dio planiraju kupiti kroz pet godina. Upravo ti strojevi omogućili bi bržu i efikasniju proizvodnju bačvi, a time i mogućnost konkurencije na inozemnom tržištu – dodaju u udruženju i navode kako su tradicijski obrti najbolji pokazatelj dugovječnosti i uspješnosti ljudi i naroda, koji su zahvaljujući njima stotinama godina živjeli u skladu s prirodom, koristili njezine najbolje resurse i budućim naraštajima ostavljali dobre temelje za budućnost.

-Jedan od obrta, koji je od davnina vrlo cijenjen, je i bačvarstvo. Vjerojatno su mnogi pomislili, a neki i strahovali da će s dolaskom inoxa izumrijeti tradicijsko bačvarstvo no to se ipak nije dogodilo u bačvariji Ledinski. Treba biti otvoren za pojavu novih djelatnosti, za promjene, no treba i očuvati tradiciju. I ako si strpljiv kad-tad dođe ponovo tvoje vrijeme. Obitelj Ledinski na čelu sa Stjepanom je primjer za to iako je bilo teških vremena za tu struku – poručili su.

Sprovod će biti 24.rujna 2021.u 14 sati na groblju pri Sv. Duhu u Koprivnici.

Počivao u miru. Iskrena sućut obitelji.

Udruženje obrtnika Koprivnica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI