Preneseni gubici opterećuju poslovanje RK Podravke, u klubu tvrde – sve je pod kontrolom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gradsko vijeće Koprivnice ovog se tjedna bavilo poslovanjem Rukometnog kluba Podravka, sportskog dioničkog društva u većinskom vlasništvu Grada Koprivnice koji ima 97,15  posto dionica. Izvješće neovisnog revizora i financijski izvještaji za 2019. godinu već su se našli u rukama dioničara uoči redovite godišnje skupštine društva, a na uvid su ih sad dobili i koprivnički vijećnici. Vijećnici su, dodajmo, jednoglasno potvrdili financijski izvještaj RK Podravke, bila je to jedna od rijetkih točaka koja je navela poziciju i opoziciju da se slože.

Nema tu ničeg previše mističnog, još manje bombastičnog, jer riječ je o dokumentima dostupnima javnosti, koje je klub već ranije objavio na svojim službenim stranicama. Ipak, postoje neke zanimljive stvari koje su u javnosti možda prošle ‘ispod radara’. Među njima su i preneseni, a nepokriveni gubici naslijeđeni od kluba nakon preoblikovanja iz udruge u sportsko dioničko društvo 2014. godine.

Tako se u izvješću revizora napominje kako društvo na dan 31. prosinca 2019. godine ima veće obveze od imovine (gubitak iznad visine kapitala) za 3.333.574 kn (2018. godine to je bilo 4.131.561 kn).

‘Društvo svoje poslovanje treba uskladiti sa Zakonom o trgovačkim društvima, donijeti odgovarajuće mjere kojima će pokriti gubitke u kapitalu i sukladno navedenom propisu voditi politiku zaštite kapitala i prava dioničara’, stoji u izvješću.

Također se napominje kako na dan 31. prosinca 2019. kratkoročne obveze društva premašuju kratkoročnu imovinu za 3.276.141 kn (2018. godine – 3.865.348 kn) ”zbog čega se društvo suočava s poteškoćama u prikupljanju dostatnih izvora sredstava za podmirenje preuzetih obveza”.

Vlatka Mihoci

Što se tiče financijskih izvještaja, RK Podravka u 2019. godini imala je poslovne prihode od 10.366.802 kn, od čega je 9.527.040 kn bilo od sponzorstava i oglašavanja. U 2018. ukupan je prihod bio 8.578.102 kn. Poslovni troškovi u 2019. iznosili su 9.558.848 kn, te je nakon oporezivanja ostvarena dobit u iznosu 481.009 kn.

Ukupno je na plaće zaposlenika u 2019. godini potrošeno 1.609.696 kn, u 2018. je taj iznos bio 1.332.575 kn. Najveći iznos materijalnih troškova odnosi se na naknade za igračice i trenere po ugovorima. U prošloj godini u tu svrhu potrošeno je 3.200.383 kn, znatno više nego godinu ranije (2.353.395 kn). No, valja reći da su i ostvareni sportski rezultati bili bolji.  Porasli su i troškovi bruto plaće Uprave, odnosno direktorice. U 2018. iznosila je 187.850 kn, a u 2019. otišla je na 285.794 kn.

Iz revizorskog izvješća može se zaključiti kako društvo posluje s dobiti, ali ima problema s likvidnošću. Postoji problem s podmirivanjem obveza, a obveze su veće od imovine društva. Gubici su prenošeni iz godine u godinu i ‘pojeli’ su kapital te će trebati odlučiti kako doći do sredstava za podmirivanje obveza koje društvo ne može podmiriti samo.

– To je ono s čime se klub nosi godinama, stalno je isti problem i nema nekih velikih pomaka. Glavnom sponzoru Podravci u svakoj prilici zahvaljujem i odajem priznanje jer godinama predstavlja veliku potporu klubu. Više je novca u posljednje vrijeme ušlo u klub od glavnog sponzora, no toliko više košta i cijela priča s natjecanjem u Ligi prvakinja. Međutim, stanje u klubu je godinama nepromijenjeno, likvidnost je uvijek problem, zbog prenesenih gubitaka iz prijašnjih godina. U posljednje dvije godine likvidnost je OK, ali preneseni gubici opterećuju bilancu. Prošlost kluba je veliki problem, ali mi u Gradu mislimo da je to nešto što funkcionira. Još jednom puno hvala glavnom sponzoru, a Grad se u svojim okvirima trudi pomoći koliko može – rekao je Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća Koprivnice.

U klubu smatraju da nema razloga za zabrinutost.

– Sve je pod kontrolom. Prema izvješću revizora, možemo nastaviti s normalnim radom, funkcioniramo normalno, nema nikakvih prijetnji ni opasnosti. Istina je da klub nosi teret pretvorbe iz udruge u sportsko dioničko društvo te da su ostale nepokrivene dubioze iz ranijih godina. To opterećuje naš izvještaj, ali nije prijetnja normalnom funkcioniranju jer sve svoje obveze ispunjavamo u prihvatljivim i normalnim okvirima, zahvaljujući našim najvećim sponzorima Podravci i Belupu – rekla je direktorica Vlatka Mihoci.

Činjenica je da klub posluje u prilično neuobičajenim okolnostima. Jer, u većinskom je vlasništvu Grada, a njime de facto upravljaju ljudi iz redova glavnog sponzora Podravke, koji imaju glavne funkcije i većinu u Nadzornom odboru. Logično je da odlučuje onaj koji daje novac, no u odnosima vlasnika i sponzora nije baš sve idealno. Primjerice, javna je tajna da klub ne ispunjava obveze prema Komunalcu za najam gimnazijske dvorane. Ipak, za očekivati je da bi uskoro dosta problema oko samoga kluba moglo biti riješeno. Kako i na koji način, to je zasad još uvijek tajna, ali iza kulisa se odvija nešto što bi moglo ispasti pozitivno za sve…

Tko sjedi u Nadzornom odboru?

Predsjednica Nadzornog odbora RK-a Podravka s.d.d. je Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke d.d. Potpredsjednica klupskog NO je Marinka Akrap iz Podravke, a članovi su Krunoslav Bešvir, dr. Dražen Sačer, Anđelko Stričević, Zdravko Punčikar i Mario Kraljić. Jedina članica Uprave od 15. srpnja 2019. je Vlatka Mihoci, direktorica koja je na toj poziciji naslijedila Božicu Palčić.

Čarter za Španjolsku u sklopu troškova reprezentacije

Već i površni pogled na financijsko izvješće otkriva jednu zanimljivost. Naime, RK Podravka je 2018. u svrhu troškova reprezentacije (koji u poslovnom smislu obuhvaćaju troškove koji nastaju prema poslovnim partnerima) potrošio 208.923 kn, a u 2019. godini čak 798.351 kn. Neslužbenim smo kanalima doznali da je do velikog povećanja došlo jer je pod troškove reprezentacije svrstano i plaćanje čarter-leta za gostovanje u San Sebastianu početkom 2019. godine, na kojem su bili i predstavnici klupskih sponzora…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI