PREPOROD U PODRAVINI Todorićev menadžer kod Koprivnice gradi najveću farmu svinja u Hrvatskoj

Trenutačno je na farmi 1100 krmača čija prasad nosi oznake Meso hrvatskih farmi i Hranjeno hranom koja ne sadrži GMO


Autor: podravski.hr — 05.03.2018. / 14:31 Aktualno

Farma će proizvoditi oko 100.000 prasaca na godinu

Bivši Agrokorov menadžer Krešimir Kuterovac u Podravini namjerava podići najveću farmu svinja u Hrvatskoj. Kako smo neslužbeno doznali, Kuterovac će preko svoje tvrtke AgroAn preuzeti farme i pogone Sizima iz Legrada kod Koprivnice, poduzeća koje završilo u predstečajnoj nagodbi. Trenutačno se farma i ostali objekti nalaze u zakupu, a suradnja između Sizima i AgroAna traje već godinu dana.
No, sad se sprema i dogovor kojim bi se uskoro trebali urediti vlasnički odnosi između Sizima i Krešimira Kuterovca kad je riječ o objektima u sastavu farme. To je zadnji preduvjet da krene veliki investicijski ciklus.
– Točno je da smo preuzeli pogone od tvrtke Sizim. Nama je u fokusu proizvodnja svinjskog mesa koje bismo distribuirali kupcima – objasnio je Krešimir Kuterovac.
Otkriva kako su početkom prošlog mjeseca nakon farme u funkciju stavili i klaonicu kako bi zaokružili proces proizvodnje svinjskoga mesa. Cilj je u Velikom Otoku, gdje se farma nalazi, stvoriti hrvatskog lidera u proizvodnji svinjskog mesa, ali i započeti preporod hrvatskog svinjogojstva.
– Ono čemu mi težimo, a za to smo spremni uložiti u proizvodne kapacitete, jest proizvodnja oko 100.000 prasaca na godinu. Planiramo zaposliti 30 novih ljudi. No, osim ulaganja u infrastrukturu, planiramo uložiti i u genetiku kako bismo poboljšali svoju poziciju – naveo je Krešimir Kuterovac.

Krešimir Kuterovac, donedavno ključni Agrokorov čovjek za poljoprivredu

Trenutačno se na farmi u Velikom Otoku nalazi 1100 krmača čija prasad nosi oznake ‘Meso hrvatskih farmi’ i ‘Hranjeno hranom koja ne sadrži GMO’. Upravo na tim oznakama kvalitete, u suradnji s također domaćom tvrtkom Fanon koja se bavi proizvodnjom stočne hrane, kreće projekt oživljavanja hrvatskog svinjogojstva.
Krešimir Kuterovac donedavno je u Agrokoru bio glavni Todorićev menadžer za poljoprivrednu proizvodnju. U mandatu ministra Božidara Pankretića (HSS) obnašao je dužnost tajnika Ministarstva poljoprivrede. Kasnije je radio u koncernu Agrokor, kao predsjednik uprave Vupika i član uprave Belja te izvršni direktor za poljoprivredu. (md)
FOTO: VLADO KOS/CROPIX