Prije nego što saznate kako jesti avokado, trebali biste znati kako prepoznati koji je avokado zreo. To ćete saznati tako da lagano stisnite avokado. Savršeni avokado blago će popustiti pod laganim pritiskom.
Ako je na dodir težak, tvrd, onda definitivno još nije zreo, iako je siguran za jelo, ali neće imati isti okus ili konzistenciju zrelog avokada. S druge strane, ako je superkašast, avokado je vjerojatno prezreo i neće imati baš dobar okus.
Drugi način utvrđivanja zrelosti avokada je povlačenje stabljike. Ako koža ispod stabljike izgleda zdravo i zeleno, avokado je spreman za jelo. Ako se stabljika ne odvoji lako, vjerojatno još nije zrela, a ako je meso ispod stabljike smeđe, avokado je vjerojatno prezreo.
Zreli avokado općenito ima tamnozelenu ili gotovo crnu kožicu koja je pomalo kvrgava. Ako vaš avokado još nije sasvim zreo, pokušajte ga zatvoriti u papirnatu vrećicu s bananom, jabukom ili drugim voćem kako bi brže sazrio.
Foto: Ilustracija