Presica Nacionalnog stožera: Otvaranje kladionica bitno je za proračun, cjepivo AstraZenece je učinkovito

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U posljednja 24 sata zabilježeno je 68 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2002 Među njima je 951 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 86 pacijenata. Preminuo je 21 pacijent. 

Od danas su na snazi nove, blaže epidemiološke mjere te počinju raditi kafići koji mogu prodavati pića i napitke “za van”, a raditi smiju i teretane, fitnes centri te škole stranih jezika, dječje igraonice i radionice, automat klubovi, kasina i kladionice.

U 11 sati počela je konferencija Nacionalnog stožera.

Bernard Kaić rekao je kako još uvijek imamo blagi pad incidencije prema PCR pozitivnim osobama. 

“Hrvatska je među zemljama EU na dobrom mjestu prema 14-dnevnoj incidenciji. Ispred nas su samo Finska i Danska s manjim brojem. Prosjek EU-a je oko 300, a kreće se od 85 do 900 u Češkoj”, rekao je. 

Osvrnuo se i na plan cijepljenja. 

“Plan se provodi u tri faze i jasno je tko se u kojoj treba cijepiti i one se preklapaju”, rekao je Kaić.

Poručio je kako se tablica pogrešno tumači kao rang lista prioriteta te da su prioriteti oni koji su u većoj opasnosti. 

“Liječnici moraju reći tko ima prioritet, koja kategorija. Ne treba se slijepo držati tablice. Čuo sam izjave kolega iz KOHOM-a da ne bi htjeli preuzimati odgovornost, a da plan nije dovoljno precizan. Znam puno liječnika obiteljske medicine koji procjenjuju bez problema tko treba primiti cjepivo. Ali ako članovi KOHOM-a žele imati točno propisan popis u detalje, a trebat će im, ovo je sad pritisak da naprave stručne smjernice”, rekao je Kaić. 

“Popis cijepljenih osoba su medicinski podaci i postoji medicinska tajna. I nikada neće mediji dobiti popis cijepljenih osoba, posebice u kontekstu koji se sad spominje jer se postavljaju pitanja koje bolesti ta osoba ima. To su tajne koje se nikada neće objaviti, kao ni iz drugih registara. Tajnost se mora osigurati kako bi ljudi imali povjerenja u sustav “, rekao je. 

Beroš o cjepivu AstraZenece

Ministar Vili Beroš prokomentirao je naputak Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u kojem se navodi da ne bi trebalo cijepiti starije od 65 godine cjepivom AstraZenece i rekao kako to nije u skladu s preporukama Ministarstva i drugih institucija. 

“Mi, kao i druge države, ocijenili smo da, s obzirom da cjepivo priječi razvoj težih bolesti, opravdano je cijepiti i starije osobe”, rekao je. 

“Ovakve informacije mogu biti prepreka da se starije osobe ne cijepe tim cjepivom. Prema sadašnjem stavu, AstraZenecino cjepivo je učinkovito i u toj dobi”, poručio je. (24sata)

Otvaranje kasina i kladionica

Božinović je objasnio razloge otvaranja kasina i kladionica. Osvrnuo se i na to što su kladionice i kasina ostali zatvoreni u Istri i Primorsko-goranskoj županiji.

“Ovaj proces donošenja mjera, to je delikatno, to je studiozan posao koji oduzima puno vremena i energije. On oduzima puno vremena ljudima koji na tome rade, prvo našim epidemiolozima. Oni su u svakom trenutku spremni s nama stati iza tih odluka. To se odnosi i na zadnji set odluka, primjerice na rad kladionica i kasina. Zaključeno je da su ta mjesta, posebno kad im se zabrani točenje pića, da tu epidemiološki rizik nije velik. Mi smo bili u kontaktu s nekim županijskim stožerima, pokušavajući objasniti da je ta odluka na tragu balansa. Ali, vrlo mali broj tih objekata u Hrvatskoj , njihovim zatvaranjem se ministarstvo financija ostaje s nesrazmjernog dijela koji se podmiruje za fiksne troškove, koncesije. Zato smo odlučili uspostaviti vrlo striktan okvir. Mislimo da rizik nije toliki, a financijski je takva naša odluka opravdana. Znam iz razgovora sa članovima Stožera iz te dvije županije da njihovi epidemiolozi misle isto, ali da je problem reakcija javnosti. Pa zato i postoje svi ti Stožeri koji bi trebali tumačiti javnosti odluke”, rekao je Božinović.

“Mislim da svi koji sudjeluju u kreiranju javnog mišljenja moraju voditi računa o tim stvarima, ništa nije važnije od zdravlja i funkcioniranja institucija. Ako postoji bilo kakav prijepor, ako se netko ne slaže, može se razgovarati. Ali, opet, molio bih da svi koji su u sustavu odlučivanja, ne samo na nacionalnoj nego i na regionalnim razinama, na jedan pravilan način tumače sve ono što je stručno usvojeno mišljenje, bilo da se radi o cjepivima, bilo da se radi o preporukama za rad nekih djelatnosti”, rekao je Božinović. (index.hr)

FOTO Marko Lukunić / POOL / Pixell

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI