Kako spasiti presoljeno jelo, a svega vas nekoliko minuta dijeli od posluživanja? Bilo da se radi o gulašu, ribi, krumpiru ili salati, postoje načini kako spasiti vaše jelo. Voda je uvijek dobra alternativa kako spasiti jelo ako se radi o jelu na žlicu poput gulaša, variva ili juhe. Dodajte u jelo još vode da razrijedite sol i pustite da sve skupa opet zavrije.
Ako s vodom gubite gustoću, onda umiješajte malo brašna. U variva također možete dodati i zgnječeni krumpir koji sadrži škrob i razblažit će okus soli. Kiselina je također poznata kao alternativa koja ublažuje slanoću, limun će spasiti vašu presoljenu ribu ili pečene krumpire sa samo nekoliko kapi kako bi neutraliziralo okus slanoće. Presoljenu salatu možete jednostavno isprati. Što recimo kada kupite šunku ili slaninu i presoljena vam je? Samo umočite proizvod u hladnu vodu nekoliko sati i voda će izvući višak soli iz namirnice. Vrhnje za kuhanje može spasiti jelo kada se radi o dinstanom mesu koje ste presolili, ono ublažuje sol i daje jelu kremastu notu. Najbolja prevencija je svakako da pazite, ali normalna je stvar da će svakome od nas nekad omaknuti višak začina. (pl)