PRESTRAŠNO Skidao je pušku s ramena i sačmom raznio lice prijatelju lovcu, inače ocu troje male djece. Sad mu prijeti osam godina zatvora

Nesretni Tomislav Car bio je otac troje male djece. Bio je iskusni lovac za razliku od kolege koji ga je upucao, a koji je bio početnik sa samo godinu dana lovačkog staža


Autor: podravski.hr — 04.09.2018. / 18:29 Crna kronika

Prizor blizu mjesta strašne nesreće - varaždinska krim-policija obavljala je izvide

Varaždinski tužitelji podignuli su optužnicu protiv muškarca (43) koji je tijekom lova slučajno u glavu ustrijelio Tomislava Cara (34) iz Obreža Kalničkog kod Križevaca. Nezapamćena tragedija dogodila se 29. listopada prošle godine u mjestu Sudovec na području Varaždinske županije, na obroncima Malog Kalnika, a Tomislav je od posljedica ranjavanja vrlo brzo preminuo.
Prema optužnici, okrivljeni muškarac tereti se da je “kao lovac i sudionik organiziranog lova, suprotno propisima o nošenju lovačkog oružja i lovnom redu prema kojima je morao nositi lovačku pušku tako da cijev ne bude usmjerena prema drugom lovcu, već kod nošenja mora biti usmjerena u zrak ili zemlju, u kretanju šumskim puteljkom nosio na ramenu lovačku pušku u kojoj je bilo streljivo i koja nije bila zakočena”.
Tereti ga se da je takvu pušku počeo neoprezno skidati s ramena pa je odjednom opalila prema nesretnom Tomislavu koji je hodao iza njega. Sačma ga je pogodila u lijevu stranu lica i nanijela mu teške ozljede od kojih je preminuo istog dana. Optuženi muškarac tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i može biti kažnjen i do osam godina zatvora.

CESTA KOJA VODI PREMA ŠUMI NA DAN TRAGEDIJE

Nesretni Tomislav Car bio je otac troje male djece. Bio je iskusni lovac za razliku od kolege koji ga je upucao, a koji je bio početnik sa samo godinu dana lovačkog staža. Da stvar bude strašnija, a tragedija teško zamisliva – dogodilo se da je u tom času pokraj Tomislava stajao njegov otac, također iskusan lovac. Šok, a potom strašna bol koja razara od prizora sinova umiranja.
Tomislav je, kako su nam neposredno nakon tragedije ispričali lovci, bio živ samo kratko od teškog ranjavanja. Preminuo je u kolima hitne pomoći. Prema informacijama koje smo dobili od lovaca koji su sudjelovali u lovu i svjedočili tragediji, nesreća se zbila tik prije lovačkoga gableca. Lovnik je svim lovcima u tom trenutku napomenuo da isprazne puške. Lovac početnik svoju je pušku ulovio za remen i puška je odjednom opalila. Pogodila je Tomislava koji je bio udaljen tek nekoliko koraka od njega.
– Iz neposredne blizine Tomislavu je sačma doletjela u lice i tu se nije moglo ništa učiniti – rekao nam je jedan od lovaca.
Lov se inače odvijao u sklopu Lovačkog društva Lještarka Mali Kalnik, a stradali Tomislav bio je član križevačkog Svetog Huberta. Lovili su fazane i zečeve te grabežljivce pa su koristili sačmarice. Mjesto na kojem se nesretni slučaj dogodio bio je teško dostupan. (ke)
FOTO/VIDEO: NIKOLA WOLF