PRESUDA Bivši HSS-ov zastupnik Ivan Kolar i poznati poduzetnik Anđelko Toš proglašeni krivima

Kolar i Toš dobili su po godinu dana uvjetnog zatvora


Autor: podravski.hr — 05.03.2018. / 16:04 Crna kronika

Uskok odvozi Ivana Kolara na ispitivanje sucu istrage u Zagreb

Bivši HSS-ov načelnik i saborski zastupnik Ivan Kolar te bjelovarski poduzetnik Anđelko Toš nepravomoćno su danas na Županijskom sudu u Zagrebu osuđeni na po godinu dana uvjetnog zatvora zbog malverzacija teških 3,4 milijuna kuna.
Tošova tvrtka Jata gradila je društveni dom u Molvama kod Đurđevca u doba dok je na čelu te općine bio Kolar, a dvojac je osuđen zbog naplate nepostojećeg duga po općinskim mjenicama. Optužnicom se za isto kazneno djelo teretio i tadašnji direktor Jate Željko Radić, ali on je danas oslobođen krivnje.
Prema presudi na koju će se, po svemu sudeći, žaliti i Uskok i osuđenici, Jata je protuzakonito naplatila tri mjenice i time Croatia banku oštetila za 2,4 milijuna, a općinu Molve za oko milijun kuna. Croatia banka i Molve današnjom su presudom upućeni da štetu namire privatnim parnicama protiv Kolara i Toša.
Jata je izvodila brojne građevinske radove za Molve u doba dok je Kolar bio načelnik, a najvrjednija je bila rekonstrukcija društvenog doma za oko 12 milijuna kuna. Općina je za to podignula kredit, ali Kolar je bez znanja Općinskog vijeća osobno potpisao deset mjenica te ih dao Jati premda za to nije bilo stvarnog razloga. Vadio se da je Jata tada bila u financijskim problemima pa su im mjenice trebale kod pregovora s bankama.
Croatia banka je, primjerice, “zbog toga smatrala da se radi o valjanim mjenicama koje su zakonito i osnovano izdane te je društvu Jata isplatila iznos od četiri milijuna kuna umanjen za proviziju”. Croatia banka time je, naime, “otkupila potraživanje od Jate prema Općini Molve, pa je prema tom ugovoru o eskontu nastala izravna obveza Općine prema Croatia banci”. Treća mjenica odnosi se na oko milijun kuna dugova koje je Jata imala za gorivo, a sve je riješeno tako da se dug zatvorio preko Općine, premda za to nije bilo zakonskog uporišta.
Jata je, prema optužnici, tako naplatila 3,4 milijuna kuna više nego što je to bilo ugovoreno s Općinom Molve.
Sudac Zdravko Majerović presudio je da Kolar i Toš solidarno moraju platiti više od 100.000 kuna troškova vještačenja i sudskog paušala. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF