PRESUDA Direktor optužen za malverzacije ovrhom će uzeti kuću i auto svojem bivšem radniku

Radnici su za direktora njegovim novcem kupovali vlasničke udjele u tvrtki koja je sad propala, a oni direktoru, kaže sud, moraju vratiti novac


Autor: podravski.hr — 17.07.2018. / 14:59 Aktualno

Željko Blažok (pri slijeva) bio je uhićen u ožujku 2013. godine

Damiru Grgecu, bivšem članu Nadzornog odbora propale đurđevačke tvrtke Nature Agro, prijeti ovrha kuće, i to od bivšeg direktora Nature Željka Blažoka kojem se, inače, sudi za gospodarski kriminal. Više o toj optužnici možete pročitati OVDJE.
Prema nepravomoćnoj presudi koprivničkog Općinskog suda, ugovor o diobi bračne imovine Damira Grgeca i njegove supruge sklopljen 3. prosinca 2013. godine gubi pravni učinak prema Željku Blažoku za naplatu njegove tražbine od Grgeca u iznosu od 300.000 kuna sa zakonskim kamatama. Prema toj nepravomoćnoj presudi, Grgec, koji će zasigurno podnijeti žalbu, dužan je Blažoku platiti i oko 60.000 kuna sudskih troškova.
U sudskom postupku koji je pokrenuo Željko Blažok, Damir Grgec i njegova supruga nisu uspjeli dokazati da su kuću izgradili u braku te da je auto kupljen od novca supruge i njenog oca. Kako je u razdoblju u kojem je sklopljen ugovor o diobi bračne imovine Blažok već pokrenuo postupak protiv Damira Grgeca za tražbinu od 300.000 kuna, nepravomoćnom presudom odlučeno je da taj ugovor ne može spriječiti Blažoka u namjeri da ovrhom i prodajom kuće i auta naplati svoje potraživanje.
Blažok je protiv Grgeca tužbu za naplatu duga od 300.000 kuna za kupnju udjela u Naturi podnio 4. studenoga 2013. godine i prihvaćen je njegov tužbeni zahtjev u kojem je naveo da je ugovor isključivo sklopljen s namjerom da on ne može naplatiti svoje potraživanje jer su do njegova sklapanja i kuća i auto bili u stopostotnom vlasništvu Damira Grgeca. Ugovorom o diobi Grgec je supruzi bio prepisao tri četvrtine kuće i automobil, a njemu je ostala samo četvrtina suvlasništva na nekretnini.
Ova presuda samo je nastavak Blažokove borbe, koji je privatnim tužbama odlučio uzvratiti udarac svojim bivšim suradnicima na čija je imena kupovao udjele Nature, a koji su mu okrenuli leđa u razdoblju kad je perjanica đurđevačkog gospodarstva zapala u krizu koja je uzrokovala stečaj. Društveni ugovor Nature Agro nije dozvoljavao da jedan dioničar ima više od tri udjela pa je Blažok, u cilju da postane većinski vlasnik, prije devet godina kupovao udjele na imena svojih suradnika koji su mu zauzvrat morali dati punomoć da ih zastupa na skupštini.

Željko Blažok, bivši direktor Nature Agro

Damiru Grgecu prijeti ovrha od Željka Blažoka

Vlasnički paket Nature Agro sastojao se od 60 udjela. Kupnjom udjela na imena suradnika, Mirka Grgaca, Krešimira Kovačevića, Darka Stankira, Danijela Posleka, Vladimira Dobravca, Damira Grgeca, Antonia Jaklina i Stjepana Škurdije do posrtanja Nature Blažok je zapravo imao 22 udjela. S pravnim vlasnicima Blažok je potpisao i ugovore kod javnog bilježnika prema kojima su mu bili dužni davati punomoć za zastupanje na skupštinama do povrata novca. Cijena po kojoj je Blažok kupovao udjele pretežno je iznosila 150.000 kuna po udjelu.
Prije sedam i pol godina, kad je Natura Agro zapela u probleme koji su uzrokovali stečaj, Antonio Jaklin, Stjepan Škurdija i Damir Grgec na skupštini na kojoj su dioničari pokušali smijeniti Željka Blažoka s direktorske pozicije nisu dali punomoć Blažoku, već su udjelima glasali za njegovu smjenu. Očito je to glavni razlog zbog kojeg je Blažok odlučio od Jaklina, Grgeca i Škurdije privatnim tužbama zatražiti povrat novca za kupljene udjele.
U postupku protiv Damira Grgeca Županijski sud u Varaždinu prije dvije godine donio je pravomoćnu presudu prema kojoj je bivši član Nadzornog odbora Nature Agro Blažoku dužan vratiti 300.000 kuna zbog pozajmice za kupnju udjela. Taj iznos s kamatama i sudskim troškovima penje se na čak 400.000 kuna, a Blažok je odlučan u naplati tog potraživanja pa je sad krenuo u bitku da ovrhom imovine od Grgeca dođe do tog novca.
Zanimljivo je da je Blažok prema nepravomoćnoj presudi koprivničkog Općinskog suda, odlukom sutkinje Zrinke Senzl, izgubio sudski spor u kojem je tražio da mu Stjepan Škurdija, bivši predsjednik Skupštine Nature, vrati 150.000 kuna sa zakonskom kamatom za kupljeni udio u Naturi. Prema toj nepravomoćnoj presudi, Blažok Škurdiji mora platiti 15.000 kuna za sudske troškove, a kroz iskaze svjedoka Krešimira Kovačevića, Mirka Grgaca, Damira Grgeca i Vladimira Dobravca, bivših djelatnika Nature, utvrđeno je da je Blažok kupovao udjele kako bi postao većinski vlasnik te da se unatoč ovjerenom ugovoru kod javnog bilježnika osobe koje su na „papiru“ vlasnici udjela bile primorane izaći mu u susret.
Cijeli taj posao sutkinja Zrinka Senzel ocijenila je kao nemoralan pa je prihvatila i protutužbu Stjepana Škurdije te ugovor o zajmu proglasila ništetnim. Blažok se žalio na tu presudu i još se čeka odluka Županijskog suda u Varaždinu.
U postupku protiv Damira Grgeca Općinski sud u Koprivnici je, pak, odlukom suca Alena Goluba donio presudu prema kojoj je bivši član NO-a Blažoku dužan vratiti 300.000 kuna zbog pozajmice za kupnju udjela. (db)
FOTO: ARHIVA