PRESUDA Gazda mu nije platio 5400 kuna inozemnih dnevnica pa ja zaprijetio da će pobiti njega i obitelj

Radnik sve opovrgava i podsjeća kako je podnio tužbu protiv tvrtke jer mu nisu isplaćene dnevnice te kaznenu prijavu protiv direktora za kojeg tvrdi da ga je oštetio


Autor: podravski.hr — 03.09.2018. / 13:49 Crna kronika

Ilustracija / Sva sreća pa se nije dogodila veća tragedija

Ninoslav (51) iz Đurđevca osuđen je na šest mjeseci uvjetnog zatvora jer je poslodavcu i njegovoj obitelji prijetio smrću ako mu ne isplati 730 eura inozemnih dnevnica na koje je imao pravo.
Prema presudi Općinskog suda, tereti ga se da je u studenom 2015. u jutarnjim satima u Križevcima nazvao bivšeg poslodavca Zdravka iz Križevaca na mobitel “te u namjeri da ga ustraši rekao mu da sutra dolazi po novce, a ukoliko mu ne da novac da će ubiti njega i njegovu obitelj jer on zna gdje su mu parkirani automobili”. No, Ninoslav to opovrgava tumačeći kako je kao vozač tog mjeseca obavljao prijevoz tereta za Zdravkovu tvrtku.
– Dakle, rekao sam mu da sam u pretovaru i da dolazim u firmu s robom iz Belgije, kao i da ću stići istovariti i natovariti robu za vrijeme radnog vremena firme. Na to mi je Zdravko rekao da je sve u redu. Kamion je smio voziti u Italiji, a ne u Austriji. Pitao sam Zdravka kojim putem da vozim, a on mi je odgovorio na koji prijelaz i rekao mi da ću kamionom stići sat vremena prije utovara na vlak, s obzirom da kamion mora imati devet sati pauze, a svaki kamion ima GPS pa gazda zna u svakom trenutku gdje mu je kamion – branio se Ninoslav.
Zbog toga je, kaže, bio u prekršaju jer mu je Zdravko rekao kamo da ide pa je imao je skraćenje pauze, prekoračenje vremena vožnje i kilaže tereta, pa je Zdravkova tvrtka morala platiti 730 eura kazne.
– Poslije sam ga nazvao i pitao što je s mojim dnevnicama, a Zdravko mi je odgovorio da sam ja njemu još dužan zbog one kazne koju je morala platiti firma. Rekao sam mu da me to ne zanima i da pripremi novac da ću poslati ženu ili prijatelja. A on je odgovorio da neka samo dođu. I to je bilo sve – tumači i upozorava kako nikakve prijetnje nije izgovorio.

Problem je bio da izravnih svjedoka tog razgovora nije bilo, ali sud je svejedno povjerovao upravo poslodavcu, a ne njegovu radniku. Zašto? Jedan od ključnih razloga je i to što je Ninoslav poslije prijetio i – policiji

Podsjeća kako je podnio tužbu protiv tvrtke jer mu nisu isplaćene dnevnice te kaznenu prijavu protiv Zdravka za kojeg tvrdi da ga je oštetio za 730 eura (oko 5400 kuna).
Njegov bivši poslodavac Zdravko tumači kako je Ninoslav tog mjeseca vozio kamion sa željezom i “kao vozač je znao proceduru vezano za prijevoz željeznih ploča i količinu koju kamion može prevesti, znao je za postupak vaganja količina te da kamion koji ima više od 40 tona i 400 kila tereta mora ići na vlak”.
– Ninoslav nas je u firmu nazvao sa zakašnjenjem radi rezervacije vlaka za prijevoz i zbog toga je firma morala platiti 730 eura kazne, što je njegova greška, pa mu je u firmi taj iznos ustegnut od dnevnica i još nam je ostao dužan deset eura. Nazvao me tada i rekao da će doći sutra po novce i da ako mu ih ne dam da će ubiti mene i moju obitelj. Prijavio sam sve policiji – veli Zdravko.
Problem je bio da izravnih svjedoka tog razgovora nije bilo, ali sud je svejedno povjerovao upravo poslodavcu, a ne njegovu radniku. Zašto? Jedan od ključnih razloga je i to što je Ninoslav poslije prijetio i – policiji.
– Kako nema dvojbe o krivnji optuženika u odnosu na prijetnje koje je izgovorio većem broju policijskih službenika kao službenim osobama u vezi s njihovim radom kritične zgode, ovaj sud utvrđuje da su izgovorene riječi objektivno bile prikladne da izazovu osjećaj straha kod svake prosječne službene osobe, pa tako i kod navedenih oštećenika, optuženik je izgovaranjem inkriminiranih prijetnji u odnosu na oštećenike kao službene osobe, ostvario kvalificirani oblik kaznenog djela prijetnje – piše, među ostalim, u obrazloženju presude kojom je Ninoslav nepravomoćno proglašen krivim za kazneno djelo prijetnje. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA