PRESUDA Iz tvrtke izvukli milijun kuna, godina dana iza rešetaka zamijenjena im za dobrotvorni rad

Marija i Ivan Grgičin, vlasnici propalog Centra nijansa, osuđeni jer su mešetarili prodajom kuća i vozila


Autor: podravski.hr — 10.11.2018. / 17:23 Crna kronika

Kuća u Sokolskoj ulici koja je dio optužaba protiv poduzetničkog para

Vlasnici propale tvrtke Centar nijansa, prvog koprivničkog salona za boje i lakove, poznati poduzetnici i supružnici Marija (48) i Ivan (57) Grgičin, na Županijskom sudu u Varaždinu osuđeni su na godinu dana zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro.
Prvooptužena Marija, ako presuda bude pravomoćna, državi mora vratiti milijun kuna. Sudac Igor Pavlic supružnike je oslobodio drugog dijela optužbe da su podizali novac sa žiro-računa tvrtke i da su za sebe zadržali više od 360.000 kuna, od čega je 24.000 kuna bilo u robi.
Prvotnom optužnicom supružnici su se teretili da su nezakonito iz tvrtke izvukli više od dva milijuna kuna, no taj se iznos do prošlog utorka, kad je pala nepravomoćna presuda, postupno smanjivao do milijun kuna.
Prema nepravomoćnoj presudi, supružnici su na Mariju prenijeli nekretnine i drugu imovinu Centra nijanse, a to su učinili izdajući si račune na iznose znatno ispod tržišnih cijena. Dogovorili su se da ne plati ni tako umanjene iznose, a tako su Nijansu, navodi se u presudi, oštetili za gotovo milijun kuna.
Centar nijansa, koju je zastupao direktor Ivan, supruzi Mariji kao fizičkoj osobi prodao je kuću u Sokolskoj ulici u Koprivnici za 600.000 kuna iako je tržišno procijenjena na više od 800.000 kuna. Sve su to prema tužiteljima učinili kako bi tu kuću dalje mogli prodati, a to su kasnije i učinili. Tužitelji su zaključili kako je Marija time nezakonito pribavila 600.000 kuna.
Prema optužnici, direktori Nijanse uz sve to sami su sebi prodali dva tvrtkina kombija i jedno dostavno vozilo. I u tom slučaju cijena je bila znatno niža od tržišne, a ni te iznose nisu platili, čime su Centar nijansu oštetili za dodatnih 73.000 kuna. Za kraj, tvrtka Centar nijansa je Mariji prodala kuću, dvor i voćnjak u Starigradu vrijedne 240.000 kuna. Ukupno, riječ je o iznosu od 998.000 kuna. (ke)
FOTO: ARHIVA