Presuda nakon tri i pol godine: Glavašev sin jedini je Barezin nasljednik!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Filip Glavaš jedini je nasljednik ostavštine pokojne Mare Bareze, poznate koprivničke menadžerice, oko koje se vodi spor već tri i pol godine. Presudio je tako, doduše nepravomoćno, Općinski sud u Koprivnici – Stalna služba u Đurđevcu, a tužitelji, Barezini bratići Viktor Flatz i Vesna Flatz-Stransky, mogu se žaliti na takvu presudu.

Dakle, potvrđeno je ono što su tvrdile Marine prijateljice Darinka Mikačić i Mirna Jurković, a to je da im je Mara tri dana prije smrti u KB-u Merkur usmeno rekla da svu svoju imovinu ostavlja Filipu Glavašu, sinu Branimira Glavaša s kojim je Mara godinama prijateljevala.

Filip Glavaš na Barezinom sprovodu

Na ostavinskoj raspravi Viktor i Vesna pobunili su se protiv takvog ishoda smatrajući da u pismenoj oporuci tako nije stajalo, no pismena oporuka nikad nije pronađena, te su pokrenuli spor kako bi dokazali da usmena oporuka nije važeća, no sud je nakon tri i pol godine suđenja ipak presudio u Glavaševu korist, a tužitelji će mu morati platiti i 65.300 kuna sudskih troškova.

Kako stoji u obrazloženju presude, Marini rođaci Viktor i Vesna tvrdili su da Mara u trenutku kad je usmeno napravila oporuku (16. siječnja 2016.) s obzirom na svoje zdravstveno stanje nije bila sposobna rasuđivati te tako ostaviti pravovaljanu oporuku. Ipak, na sudu su se izredali sudski vještaci, prijatelji, liječnici, medicinske sestre i susjede Mare Bareze, pregledavala se policijska dokumentacija, podaci teleoperatera, obiteljske fotografije, medicinska dokumentacija, elektronska pošta, no ništa od toga nije pomoglo Flatzovima da dokažu da Mara nije sve ostavila Filipu Glavašu kojeg je smatrala svojim sinom. Okomili su se i na svjedokinje oporuke, Darinku Mikačić i Mirnu Jurković, te se pozivali na činjenicu da su se spomenute ‘pojavile’ tek 50 dana nakon Marine smrti koja se dogodila 19. siječnja 2016., no obje svjedokinje kazale su da su to učinile tek kada su u Podravskom listu pročitale da pismene oporuke nema.

Mara Bareza

Tužitelji su željeli dokazati da nisu postojale izvanredne okolnosti zbog kojih njihova sestrična ne bi mogla na bilo koji drugi način dati oporuku, no dokazano je i to da Mara Bareza u trenutku sastavljanja usmene oporuke nije mogla pisati niti držati mobitel u ruci jer su joj ruke bile otečene zbog infuzije i zdravstvenog stanja, a u vratu je imala ugrađenu kanilu.

– To upućuje na postojanje izvanrednih okolnosti zbog kojih oporučiteljica objektivno nije bila u stanju sastaviti vlastoručnu oporuku. Tome treba dodati i činjenicu da je 16. siječnja bila subota kad sud ili javni bilježnici ne rade – stoji u obrazloženju presude.

Dodatno, medicinska dokumentacija i izjave liječnika dokazale su da je Mara Bareza bila prisebna u trenutku davanja usmene oporuke, što su Flatzovi također željeli osporiti.

– U dokumentaciji i izjavama liječnika nema pismenih podataka koji bi ukazivali na to da Mara Bareza 16. siječnja nije bila pri svijesti i da nije rasuđivala slobodnom voljom. Toga dana izrazila je želju da joj se napravi frizura, imala je spoznaju da joj ne ide na bolje, a izrazila je i želju da izjavi oporuku u usmenoj formi, uz podatak da je ona već napisala oporuku – piše u presudi, a i vještaci su potvrdili da je Mara Bareza s obzirom na svoje zdravstveno stanje bila sposobna za rasuđivanje. Njezino zdravstveno stanje pogoršalo se nakon toga jer je na već postojeću cirozu jetre od koje su joj otkazivali svi organi dobila influencu tipa A koja je dovela do pogoršanja stanja, što je rezultiralo smrću tri dana kasnije, 19. siječnja 2016.

Marina kuća u Špoljarskoj ulici koja je bila meta nekoliko provala

U tijeku suđenja razni svjedoci potvrdili su da je Mara bila izuzetno bliska s Filipom, da je sudjelovala u svim njegovim važnim životnim trenucima te da je često govorila da će svu svoju imovinu ostaviti njemu. Darinka Mikačić posvjedočila je kako joj je tog dana, 16. siječnja, Mara rekla: ‘Moja pisana oporuka spremljena je u kući na sigurnom mjestu u škrinji s dokumentima. Ja ostavljam sve Filipu Glavašu jer je on moj sin od rođenja, obitelji ne ostavljam ništa, nemojte to zaboraviti.’

Mirna Jurković potvrdila je te riječi te dodala kako je Mara rekla: ‘Ne znam tko će od obitelji hodati po kući poslije moje smrti. S nekim članovima obitelji ne razgovaram dugi niz godina te iz tog razloga ne želim da itko od obitelji išta naslijedi. Jeste li dobro zapamtile što sam vam rekla? Ostaje za vidjeti hoće li se Flatzovi žaliti na ovakvu presudu te kakav će biti konačni ishod ove sudske trakavice koja traje već tri i pol godine.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI