PRESUDA Pacijentu operirali karcinom pluća pa mu u grudnom košu zaboravili malu gazu

Nakon toga, pincetom sam pretražio gnojnu vrećicu i izvadio malu gazu veličine tri do četiri centimetra - priznao je kirurg koji ga je i drugi put operirao


Autor: podravski.hr — 15.02.2019. / 16:30 Aktualno

Ilustracija / Pacijentu su zaboravili izvaditi malu gazu

Franji iz Đurđevca kirurzi iz KBC-a Zagreb nakon operacije pluća u grudnom su košu zaboravili malu gazu, tzv. tufer, pa je morao opet pod nož. Tužio je zbog toga bolnicu tražeći 75.000 kuna odštete, a Općinski sud u Koprivnici danas mu je nepravomoćnom presudom dosudio 33.000 kuna te bolnici naložio da mu pokrije i 21.000 kuna troškova postupka.

Prema presudi, Franjo je bio podvrgnut operativnom zahvatu u srpnju 2011. te mu je otklonjen donji dio lijevog plućnog krila radi uklanjanja tumora. No, u studenom 2014. “kod tužitelja su se počele javljati tegobe i bolovi na mjestu reza te je nakon obavljenih pretraga ponovno podvrgnut operativnom zahvatu u KBC-u u travnju 2015. kad je ustanovljeno da je 2011. u prsnom košu zaostala tufer mala gaza”.

Franjo je naveo kako je zbog toga trpio “intenzivan i dugotrajan strah radi neizvjesnosti je li u konkretnom slučaju riječ o recidivu maligne bolesti, dugotrajni strah tijekom liječenja i neizvjesnost za ishod liječenja s obzirom na nastale tegobe, da je trpio duševne boli zbog smanjenja životne aktivnosti, zatim fizičke bolove te duševne bolove radi naruženja te mu je bila potrebna tuđa pomoć i njega”.

Tijekom suđenja kirurg koji ga je i drugi put operirao naveo je kako je “nakon što je otvorio prsni koš na istom mjestu gdje je obavljena prethodna operacija uočio tvrdu tvorbu koju je zarezao, nakon čega se iz iste izlio gnojni sadržaj”.

– Nakon toga, pincetom sam pretražio gnojnu vrećicu i izvadio malu gazu veličine tri do četiri centimetra. Sljedeći dan rekao sam pacijentu da suspektna tvorba nije recidiv karcinoma, već mu je nakon prve operacije u tijelu ostao tupfer – priznao je kirurg.

Za pretrpljeni strah sud je Franji dosudio oko 27.200 kuna, a za imovinsku štetu zbog ponovljene operacije oko 5500 kuna. Zagrebačka klinička bolnica žalit će se na nepravomoćnu presudu. (rm)

FOTO: ARHIVA