Poznati trgovački lanac varao kupce. Na artiklima napisao “Super akcija” pa ih prodavao po redovnim cijenama bez popusta

Trgovački div Konzum i odgovorni direktor proglašeni su krivima jer su se u prodavaonici koristili nepoštenom poslovnom praksom


Autor: podravski.hr — 31.08.2018. / 17:02 Aktualno

Ilustracija / Sud smatra da je Konzum prekršio Zakon o zaštiti potrošača

Trgovački div Konzum i odgovorni direktor proglašeni su krivima jer su se u prodavaonici na varaždinskom području koristili nepoštenom poslovnom praksom nudeći na prodaju staklenke cikle i kompota od višnje po redovnim maloprodajnim cijenama, premda su na ambalaži bili istaknuti veliki natpisi “Super akcija”. Prekršajni je sud zbog toga tvrtku kaznio s 3000 kuna, a odgovornog direktora s 900 kuna.
Prema nalazu tržišne inspekcije Ministarstva gospodarstva, “četiri staklenke cikle od 100 grama neto prodavali su za 13,99 kuna, a četiri staklenke kompota od višanja iste gramature za 16,49 kuna, na kojima su na originalnoj ambalaži velikim tiskanim slovima žute boje i uokvirenom crvenom pozadinom istaknuli natpis Super akcija, iako se nije radilo o akcijskoj prodaji”. Time su, prema presudi, zavarali potrošače i prekršili odredbe Zakona o zaštiti potrošača.
Konzum se pak na ročištu vadio kako je “bila riječ o staroj zalihi, proizvodima na kojima je dobavljač otisnuo riječi Super akcija, a oba artikla su potrošačima bila znatno povoljnija od manjih pakiranja istih proizvoda koji su bili u prodaji te potrošači ni u kom pogledu nisu bili oštećeni jer su kupovali artikl kojem je cijena znatno povoljnija od istog artikla manje gramature”. Drugim riječima, Konzum tumači kako je prosječna cijena manjih pakiranja po kilogramu bila veća od prosječne cijene većih pakiranja po kilogramu.
No, Prekršajni sud nije uvažio njihove argumente.
“Nesporno je – kako iz obrane okrivljenika, tako i iskaza inspektora te uvida u ostalu dokumentaciju iz spisa – da su okrivljenici u toj prodavaonici stavili u prodaju proizvode na čijoj je ambalaži bilo istaknuto da se radi o ‘Super akciji’ premda su se zapravo prodavali po redovnoj cijeni. Okrivljenici su u obrani navodili kako nisu počinili prekršaj jer se radilo o proizvodima koji su bili jeftiniji od istih proizvoda manje količine, te da su proizvode nakon nadzora povukli iz prodaje. No, pogrešno smatraju da nisu počinili prekršaj jer je to svakako zavaravajuća poslovna praksa”, zaključeno je u presudi. (rm)
FOTO: ARHIVA