PRESUDA Poznati poduzetnik danas proglašen krivim za zloporabe, morat će vratiti čak 750.000 kuna

Prema optužnici, Ivica Jaić je od ožujka 2013. do kraja studenog 2014. godine u Zagrebu i Đurđevcu 'skovao plan' kako izvući novac iz đurđevačke Nature milk i prenijeti ga na račun Križevačke mljekare gdje je tada također bio odgovorna osoba - prokurist


Autor: podravski.hr — 11.07.2018. / 14:17 Crna kronika

Ivica Jaić u nekadašnjem pogonu đurđevačke Nature milk

Vlasnik Križevačke mljekare Ivica Jaić, bivši direktor i suvlasnik đurđevačke Nature milk, danas je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćnom presudom proglašen krivim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju tešku 750.000 kuna.
Sutkinja Tanja Pavelin osudila ga je na godinu dana uvjetnog zatvora, oduzeta mu je nezakonito stečena imovinska korist te mora platiti oko 12.000 kuna sudskih troškova.
Protiv križevačkoga ‘mljekarskog kralja’ Županijsko državno odvjetništvo krajem prosinca 2016. godine podignulo je optužnicu koja je potvrđena na Županijskom sudu u Zagrebu u ožujku 2017. godine. Nepravomoćna je presuda donesena nakon godine dana suđenja.
Prema optužnici, Ivica Jaić je od ožujka 2013. do kraja studenog 2014. godine u Zagrebu i Đurđevcu ‘skovao plan’ kako izvući novac iz đurđevačke Nature milk i prenijeti ga na račun Križevačke mljekare gdje je tada također bio odgovorna osoba – prokurist. Kako je to Jaić, prema optužnici to, učinio? U ime Nature milk, čiji je tada bio direktor, ispisao je ukupno sedam bjanko zadužnica. Pet ih je bilo na iznos od pola milijuna kuna, a dvije na milijun kuna. Takve je zadužnice kod javnog bilježnika potpisao, poštambiljao, ovjerio i unio u registar zadužnica.

Ivica Jaić s bivšim partnerom Miodragom Grbićem

Zatim je Jaić, kako se navodi u optužnici, sastavio fiktivni ugovor između Nature milk i Križevačke mljekare. Prema tom ugovoru, Natura milk od Križevačke mljekare kao suradnika naručila je poslove savjetovanja u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, Križevačka se mljekara obvezala ustupiti Naturi milk svoja tehnološka znanja i uspostaviti “proizvodne cjeline na proizvodnji mliječnih proizvoda i preradi mlijeka”.
Što je najvažnije, Jaić je svojim potpisom na ugovoru, kao direktor, Naturu milk istim ugovorom obvezao da će Križevačkoj mljekari isplatiti dva posto od cjelokupnog ostvarenog prometa uvećanog za PDV.
Prema optužnici, Jaić je znao da Naturi milk usluge Križevačke mljekare uopće nisu bile potrebne, no takav je ugovor, štetan za Naturu milk, svejedno potpisao s jedne strane kao direktor Nature milk, a s druge strane kao prokurist Križevačke mljekare.
Tužitelji tvrde kako je Jaić bio dobro svjestan da nikakve usluge iz ugovora nisu ispunjene. Tako je jednu zadužnicu Nature milk ispunio s iznosom od 679.000 kuna, a drugu na 696.000 kuna i kao vjerovnika naveo Križevačku mljekaru. Te je zadužnice dostavio Financijskoj agenciji na naplatu, a posljedično s tim Natura milk sa svog računa na račun Križevačke mljekare prenijela je 751.000 kuna. Za taj je iznos, tvrdi se u optužnici, Natura milk oštećena, a Križevačka mljekara nezakonito ostvarila dobit. (ke)

Jaić je bio direktor danas propale đurđevačke mljekare

FOTO: ĐURO GRČIĆ