PRESUDA Poznati trgovački lanac kažnjen zbog plastelina Maša i medvjed te grijača za uši Frozen

Trgovački lanac može se žaliti na presudu


Autor: podravski.hr — 13.02.2018. / 15:47 Aktualno

Trgovački lanac Plodine u Koprivnici

Trgovački lanac Plodine kažnjen je jer u svojem dućanu u Koprivnici nije imao dva artikla koje je oglašavao u akcijskom katalogu uoči Božića. Prekršajni sud u Koprivnici to je nazvao nepoštenom poslovnom praksom i zavaravanjem potrošača pa je tvrtku kaznio s 3000 kuna, a odgovornu osobu s 900 kuna.
Inspekcijski nadzor proveden je nakon pritužbe nezadovoljnog kupca koji je s akcijskim katalogom stigao u Plodine, ali tamo nije pronašao tražene artikle: plastelin Maša i medo s akcijskom cijenom od 49,99 kuna te Frozen dječje grijače za uši za 19,99 kuna.
Plodine su se branile kako se “dogodilo da navedenih proizvoda nije bilo u ponudi na dan inspekcijskog nadzora, a to je samo jedan od sedam akcijskih dana”.
– No, čak i da nije bilo tih artikala u ponudi supermarketa u Koprivnici u vrijeme trajanja akcijske prodaje, nema govora o prekršaju jer u akcijskom katalogu piše jasna napomena da ponuda ne vrijedi u svim prodajnim centrima – naveli su u Plodinama.
Tržišna inspekcija, međutim, ustanovila je kako cijele te godine u tvrtki Plodine ne postoji “niti ulaz, a niti izlaz pa time niti promet navedenih artikala”. Sud zaključuje da je zbog toga “svakako došlo do propusta kad su Plodine oglašavale akcijsku prodaju za te proizvode”.
– Poslovna praksa smatra se zavaravajućom ako sadrži netočne informacije, zbog čega je neistinita, ili ako na neki drugi način, uključujući njezino cjelokupno predstavljanje, pa čak ako je informacija činjenično točna, zavarava ili je vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača u vezi s nekom okolnosti i navesti ga da donese odluku o kupnji koju inače ne bi donio – stoji u obrazloženju presude.
Plodine se na presudu Prekršajnog suda u Koprivnici mogu žaliti. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF