PRESUDA Završio fakultet u roku i zaposlio se u Ericssonu. No, mora vratiti 81.000 kuna stipendije

Patrik je kao stipendist zaklade HGK-a primao 1500 kuna mjesečno


Autor: podravski.hr — 24.05.2018. / 14:43 Aktualno

Studenti koji su lani dobili izdašnu stipendiju zaklade HGK-a u Koprivnici

Patrik iz Koprivnice županijskoj zakladi Hrvatske gospodarske komore mora vratiti čak 81.000 kuna stipendije koju je dobio dok je studirao na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva jer se nakon završetka studija zaposlio u Zagrebu, a ne Koprivničko-križevačkoj županiji. Odlučio je tako Općinski sud u Koprivnici, a presuda je nepravomoćna.
Zaklada HGK-a za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja s Patrikom je sklopila ugovor u studenome 2009. godine kojim se obvezala isplaćivati mu 1500 kuna mjesečno do srpnja 2014. godine. Patrikova obveza iz ugovora bila je završiti studij u roku i zaposliti se na području Koprivničko-križevačke županije. No, stipendist upozorava kako potonji uvjet nije mogao ispuniti jer prilikom potrage za poslom nije primio niti odbio nijednu ponudu za radno mjesto.
Patrik je diplomirao u roku na FER-u u srpnju 2014. godine, a od rujna iste godine zaposlen je u tvrtki Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu.
– Nakon završetka studiranja javio sam se radi zaposlenja u Podravku, Belupo i Hartmann, a išao sam i na razgovor u Podravku, nakon čega su mi priopćili da trenutno nemaju potrebe za mojim zanimanjem. Od Hartmanna i Belupa nisam dobio nikakav odgovor – svjedočio je Patrik na sudu.
Tijekom postupka svjedočila je i mendžerica iz Podravkinih ljudskih potencijala Tanja Kancijan koja je navela kako je Podravka potkraj 2014. objavila javni natječaj za zapošljavanje radnika sa završenim FER-om, i to svih smjerova s radnim iskustvom. No, kako se nisu javile osobe s radnim iskustvom, zapošljavali su i one bez radnog staža.
– Patrik se nije javio na taj natječaj, iako je prethodno došao na razgovor i psihologijsko testiranje za zaposlenje u Podravki – rekla je Tanja Kancijan.
U HGK-u naveli su kako su radnike tog profila tražile i tvrtke Rasco, Elektro Čelik, Avalon i Ligo grupa. Sud je zbog toga zaključio kako se ugovorom o stipendiranju Patrik doista obvezao zaposliti na području Koprivničko-križevačke županije, i to najmanje dvije godine za svaku akademsku godinu za koju je primao stipendiju, ali to nije učinio.
Zato je ovih dana presuđeno da zakladi HGK-a u Koprivnici mora vratiti 81.000 kuna plus kamate i sudski troškovi.
FOTO: NIKOLA WOLF