PRESUDA Zbog ubojstva civila dvojica vojnih policajaca državi moraju platiti 552.000 kuna odštete

Odlučio je to danas Općinski sud u Bjelovaru, a presuda je nepravomoćna i na nju će se osuđenici žaliti


Autor: podravski.hr — 08.01.2019. / 15:57 Crna kronika

Suđenje Tutiću i Polettu u Osijeku (Foto: Vlado Kos / Cropix)

Zbog ubojstva Mije Gojkovića osuđenici za ratni zločin Tomica Poletto i Željko Tutić državi moraju platiti odštetu od 552.000 kuna, koliko je Hrvatska lani prema pravomoćnoj presudi isplatila Gojkovićevim sinovima. Odlučio je to danas Općinski sud u Bjelovaru, a presuda je nepravomoćna.

Poletto je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku potkraj 2011. osuđen na 15, a Tutić na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina prema civilnom stanovništvu i Gojkovićeva ubojstva u studenom 1991. godine u okolici Pakraca. Dvojica Gojkovićevih sinova danas žive u Vojvodini.

O presudi za ratni zločin na pakračkom području izvještavao je Jutarnji list, a tekst o tome možete pročitati OVDJE.

– Tuženici su presudom Županijskog suda u Osijeku koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda u studenom 2011. proglašeni krivim jer su kao pripadnici vojne policije Zbora narodne garde od 13. do 23. studenog 1991. na civilima srpske nacionalnosti, među kojima se nalazio i Mijo Gojković, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđeni su na kaznu zatvora. Presudom je utvrđeno da je tijelo Mije Gojkovića pronađeno na području između Pakračke Poljane i Marinog Sela, a obdukcijom je utvrđeno da je umro nasilnom smrću usljed strijelnih rana vrata, tijela i udova – stoji u obrazloženju presude Općinskog suda u Bjelovaru.

Osuđenici su na suđenju tvrdili kako su “oružane snage znale za protupravne radnje i nisu poduzele ništa da ih spriječe pa je do štete došlo propustom države”. Država je, stoji u njihovoj obrani, “uskratila nužnu pomoć zarobljenicima te je šteta prouzročena propuštanjem nadzora države (njezina zapovjednika), pa je država sama skrivila štetu i nema uporišta u zakonu za svoj propust teretiti trećega kome je dopustila počiniti štetnu radnju”.

No, Općinski sud u Bjelovaru njihovu je obranu odbacio kao neosnovanu i potvrdio tužbu Republike Hrvatske kojom se od njih traži da plate 552.000 kuna štete. (rm)

FOTO: VLADO KOS / CROPIX