PRESUDA Žena: Ganjao me s nožem. Muž: Nisam. Sud: Oslobađamo ga, ne znamo što se dogodilo

Iako je najprije bio osuđen zbog obiteljskog nasilja, muž se žalio te je u sudskom postupku oslobođen u nedostatku dokaza


Autor: podravski.hr — 30.09.2018. / 16:44 Crna kronika

Ilustracija/Supruga je prijavila supruga za obiteljsko nasilje

Muškarac iz Đurđevca sredinom kolovoza 2015. godine, prema policijskoj kaznenoj prijavi i optužnici koprivničkih tužitelja, pretukao je suprugu, s nožem je ganjao po kući i prijetio da će je izbosti, tako da je nesretnica u strahu za vlasititi život pobjegla od kuće.
Općinski sud je nakon toga kaznenim nalogom osudio prijavljenog nasilnika, no kako se on žalio, kazneni je nalog sud ukinuo i provedeno je pravo suđenje. Na nedavno održanoj raspravi dogodio se zaista neočekivani obrat zato što je sudac nakon nalaza sudsko-medicinskog vještaka prijavljenog nasilnika oslobodio krivnje.
Vještak je posvjedočio kako ozljede koje je žrtva prijavila nisu mogle nastati onako kako je posvjedočila. Zbog toga je obranu žrtve sudac ocijenio neuvjerljivom i oslobodio nasilnika. Kako nam je odgovorila glasnogovornica suda Marina Rengel Brlečić presuda je nepravomoćna. Objasnila je kako je okrivljenik bio optužen da je počinio dva kaznena djela.
– Na raspravi su tužitelji djelomično izmijenili optužnicu jer više nisu tvrdili da su djeca svjedočila nasilju. Okrivljeni je poricao počinjenje oba kaznena djela pa je provedeno medicinsko vještačenje na osnovu kojeg je sud izveo zaključak da oštećena nije mogla zadobiti ozljede na način kako je to tvrdila u iskazu. Stoga je ocijenjeno da je iskaz žrtve nevjerodostojan i da nije u skladu s ostalim provedenim dokazima – kazala je glasnogovornica suda i prenijela obrazloženje prvostupanjske presude:
– Kako je sud našao iskaz žrtve nevjerodostojnim i u pogledu kaznenog djela prijetnje, donesena je oslobađajuća presuda iz razloga što žrtva tvrdi da joj je priječeno, a s druge strane navode žrtve negira okrivljenik pa je u slučaju sumnje na počinjenje kaznenog djela sud prihvatio obranu okrivljenika po principu ‘in dubio pro reo’, odnosno da se u slučaju sumnje na počinjenje kaznenog djela sudska odluka donosi u korist okrivljenika – objasnila je glasnogovornica Općinskog suda u Koprivnici Marina Rengel Brlečić.
Prema optužnici koprivničkih tužitelja, navodni nasilnik je najprije dvaput nogom udario ženu u desnu i lijevu natkoljenicu i udario je po desnoj nadlaktici tako da je zaradila masnice. Nakon toga, prema tužiteljima, nasilnik je uzeo nož duljine oštrice 20 centimetara te ga podigao prema ženi. Rekao joj je da će je izbosti, a zatim i sebe te nju optužiti ga je ona prva izbola. Žena je nakon toga pobjegla iz kuće i skrivala se nekoliko dana. Tako je sama tvrdila policijskim službenicima kad je prijavila muža kao nasilnika.
Policajci su njezinog supruga uhitili i kazneno prijavili, a žrtvina verzija priče prihvaćena je i kod tužitelja koji su nasilnika optužili. No, na takvog mišljenja nije bio Općinski sud. Tužitelji će se žaliti na oslobađajuću presudu i mišljenje o tom slučaju dat će viši sud u žalbenom postupku. (ke)
FOTO: ARHIVA