Pretili u većoj opasnosti od astme, a debljina šteti i plućima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Masno tkivo otkriveno u plućima pretilih osoba moglo bi pojasniti zbog čega je kod njih zabilježena veća vjerojatnost za razvoj astme te im je nerijetko otežano disanje, tvrde australski znanstvenici. Stručnjaci sa Sveučilišta Zapadne Australije prvi su put ustanovili da se u plućima može nakupljati masno tkivo, a osobito je to često kod osoba s prekomjernom težinom, piše BBC. Pojasnili su da masnoća u zidovima dišnih putova mijenja njihovu normalnu strukturu, što rezultira upalama koje bi mogle utjecati na razvoj astme te na otežano disanje.  U sklopu studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu European Respiratory Journal, znanstvenici su proučili obdukcijske uzorke pluća donirane za potrebe istraživanja. U svojim su istraživanjima znanstvenici koristili boje da bi pod mikroskopom detaljno analizirali gotovo 1400 dišnih putova iz uzoraka pluća. U zidovima dišnih putova otkrili su masno tkivo, koje je bilo češće među osobama s višim indeksom tjelesne mase. Pojasnili su da masnoća prisutna u zidovima dišnih putova mijenja normalnu strukturu dišnih putova te uzrokuje razne upale u plućima, što bi moglo objasniti povećan rizik od razvoja astme kod pretilih osoba.

– Istraživači kažu da se ta povezanost može objasniti izravnim pritiskom prekomjerne težine na pluća ili većim izgledima za razvoj upale uslijed prekomjerne težine – kazao je dr. Peter Noble, izvanredni profesor Sveučilišta Western Australia u Perthu i koautor studije. No, dodaje da studija upućuje na to da je ‘u igri’ još jedan mehanizam.

– Otkrili smo da se prekomjerna masnoća nakuplja u zidovima dišnih putova, gdje zauzima određeni prostor te, čini se, povećava mogućnost za razvoj upala u plućima – pojašnjava dr. Noble. Profesor Thierry Troosters, predsjednik Europske udruge za proučavanje bolesti dišnih putova, koji nije sudjelovao u studiji, smatra da je riječ o značajnom otkriću koje “upućuje na korelaciju između tjelesne težine i bolesti dišnog sustava jer pokazuje na koji način prekomjerna težina ili pretilost mogu pogoršati simptome od kojih boluju ljudi s astmom”.

– Rezultati studije nadilaze dosadašnje jednostavno opažanje po kojemu pretili pacijenti moraju vježbati i baviti se fizičkom aktivnošću jer ubrzano disanje u tom slučaju rezultira neprimjerenim opterećenjem dišnih putova – kazao je profesor Thierry Troosters, predsjednik Europske udruge za proučavanje bolesti dišnih putova, dodavši kako je potrebno detaljnije istražiti rezultate studije. (Hina)

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI