Preveslao Bilokalnik za 166.000 kuna pa dobio 14 mjeseci zatvora

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bilokalnik-Drvo, čuveno koprivničko drvno poduzeće danas je bačeno na koljena i trenutno ‘čuči’ u stečaju, a jedan od dijela uzroka takvog stanja su kriminalci i prevaranti s kojima se malo-pomalo obračunava koprivničko pravosuđe.

Jedan od takvih je Željko Šmider (54), Đakovčanin s trenutnim prebivalištem u Kaznionici u Požegi koji je presudom Općinskog suda u Koprivnici proglašen krivim i osuđen na godinu i dva mjeseca bezuvjetnog zatvora zbog toga što je oštetio Bilokalnik-Drvo za gotovo 166.000 kuna.

Prema presudi, Željko Šmidler je tijekom ožujka 2001. godine u Koprivnici i Zagrebu kao direktor zagrebačke tvrtke Vibumi trgovine sklopio ugovor s Bilokalnik-Drvom, no neistinito se prikazao platežno sposobnim i dobrim kupcem. Preuzeo je na sebe obvezu da će robu koju je preuzeo od Bilokalnik- Drva platiti u roku od 60 dana od nastanka obveze plaćanja iako je znao da neće.

U to je vrijeme vodio poslovanje tvrtke Vibumi trgovine tako da je od trećih osoba preuzimao robe u većoj vrijednosti s odgodom plaćanja. Tako je već u lipnju 2001. godine, dakle tri mjeseca od sklapanja ugovora s Bilokalnik-Drvom, doveo svoju tvrtku u negativan saldo od gotovo dva milijuna kuna.

Kako su u Bilokalnik-Drvu povjerovali da se radi o platežno sposobnom kupcu, oni su Vibumi trgovini ispostavili robu vrijednu 174.000 kuna. Kako bi dobili na vremenu, Vibumi trgovina je predstavnicima Bilokalnik-Drva neistinito prikazala kako očekuju realizaciju kredita kojim bi namirili svoja dugovanja te da trebaju povući čekove s naplate i tako odblokirati račun tvrtke. Nakon što su to povjerovali i učinili, Vibumi trgovina nije ni dalje podmirila svoje dugovanje pa su u Bilokalniku svejedno poslali čekove na naplatu.

Bilokalnik-Drvo si je na kraju uspjelo naplatiti tek manji dio duga. Naplatili su si dva čeka, jedan na 682, a drugi na 7.200 kuna, dok do preostalih 166.000 kuna nisu uspjeli doći zato što je svaki pokušaj da stupe u kontakt s Vibumi trgovinom bio neuspješan.

Izdržava višegodišnju kaznu zbog prijevare

Negdašnji direktor, ispostavilo se, vrlo sumnjive tvrtke iz Zagreba, Željko Šmider, danas je stanar kaznionice u Požegi u kojoj izdržava trogodišnju zatvorsku kaznu zatvora zbog niza nedjela koje je do sada počinio. Riječ je o višestruko osuđivanoj osobi odgovornoj za niz kaznenih djela ponajviše iz oblasti gospodarskog kriminaliteta.

U svoj kriminalni put u gospodarstvu krenuo je 1993. godine u svom rodnom Đakovu, a do danas je nanizao 18 kaznenih pravomoćnih presuda i to zbog prijevara u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja isprave, povrede dužnosti u slučaju gubitka, iznude, ovjeravanje neistinitog sadržaja i prikrivanja. Iza sebe ima dvije presude po tri godine bezuvjetnog zatvora, dok je u ostalim predmetima vođenim protiv njega osuđen uvjetno.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI