Prevrtljiva zima podravskim pčelarima stvara probleme: Ne sviđa nam se ova južina

Prevrtljiva zima s brojnim oscilacijama temperatura zraka pčelarima ne bi trebala uzrokovati probleme. Tijekom ovog tjedna prognostičari najavljuju novi val južine, a pčelari su uvjereni kako novo zatopljenje neće “izvući” pčele iz košnica.

– Najvažnije je da je pčelama tijekom zime ostavljeno dovoljno hrane. Svaki iskusni pčelar dobro zna da su dovoljne količine meda u košnicama ključne za prezimljavanje pčela – kaže Mario Rogoz, predsjednik đurđevačke Pčelarske udruge Bagrem. 

Mario Rogoz

Pčelari se, dodaje on, prvenstveno boje da se prevrtljiva zima ne odrazi na vegetaciju. To se upravo dogodilo u prošle dvije sezone i to prvenstveno s bagremom koji za većinu naših pčelara predstavlja glavnu ispašu.

– Nama nikako ne odgovara ranije buđenje prirode do kojeg zna dovesti južina. Prošle i pretprošle godine upravo zbog oscilacija temperatura zraka tijekom zime došlo je do ranije cvatnje bagrema i smrzavanja cvjetova pa su ispaše bile katastrofalne – kaže Mario Rogoz.

Svi pčelari, ističe Rogoz, nadaju se da će ova sezona konačno opravdati očekivanja s prinosima meda.

– Nakon dvije teške godine red je da nam dođe i jedna dobra sezona. Za nas je ključna ispaša bagrema. Osim problema s lošijim sezonama, teškoće nam i dalje zadaje nekontrolirani uvoz meda upitne kvalitete pa priželjkujemo da se u resornom ministarstvo konačno ozbiljnije pozabave tim problemom – zaključio je Mario Rogoz.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI