PREŽIVIO TRI PROMETNE I KRVAVU SVAĐU ‘Brata sam vudril sekirom pa sam odležal u Remetincu’

Malo smo se brat i ja zakačili. Prije neg je on mene, ja sam njega sekirom - iskreno će Mirko


Autor: podravski.hr — 31.01.2018. / 12:53 Aktualno

Mirko Vincek (50) - život ga doista ne mazi

Tup, tup, tup – odjekivalo je oko podneva na rubu mirnog zaseoka Lanišće na izlazu iz Svetog Ivana Žabna kod Križevaca. U jarku, ispod ugodnog siječanjskog sunca, pored lokalne ceste koja vodi prema Tremi, muškarac u gardističkom prsluku udarao je sjekirom po granju.
Mirko Vincek (50), predstavit će nam se nešto kasnije, krčio je rub kanala kako bi mladice koje je netom posadio imale mjesta za rast. „Bok, dečki“, pozdravio nas je i odložio sjekiru, upitavši imamo li cigaretlina.
– Evo, posadil sam nekaj graba, oraha, topole… Da zrastu i da se imam s čim grijati za koje leto. Znate, štel bi si tu i tam porušiti koje drvo v šumi, al mi iz Šumarije ne daju – iskren je Mirko koji pokazuje prema svojoj trošnoj kućici i klaftrima drva koja će mu, ističe, dostajati ove zime.
Život Mirka nije mazio, a ono što nam je otkrio u nastavku razgovora, iznenadilo je i nas koji radnu svakodnevicu provodimo diljem županije i susrećemo razne životne priče. Desnom rukom podbočio se na sjekiru i priznao:
– Znate dečki, moram uskoro po naočale. Otkad me u studenome prošle godine autom pokupila jedna žena u Žabnu slabije vidim. To je bil takav šus, letel sam od udarca i direkt glavom u zemlju. Jedno vreme nisam znal kaj se dogodilo. Zlečili su me u koprivničkoj bolnici, al neke stvari se ne daju popraviti, neke kosti u glavi su stradale, tak veliju – govori ovaj Žabljanac koji je stradavao u još dvije prometne nesreće prije te.
Njegov je pak otac, podsjetio se, podlegao ozljedama u udaru kamiona kad je imao tek 36 godina. Mirko nam je potom pokazao ožiljke na desnoj ruci od druge prometne nesreće i kazao kako još uvijek osjeća bol.
– Ma tu me pokupilo na ovoj cesti, ljudi vam se tu voze ko luđaci – dodaje.
Nastavlja kako je deblji kraj u još jednoj prometnoj nesreći izvukao i nakon što je izašao na slobodu, nakon boravka u zatvoru u Remetincu.
– A, čujte malo smo se brat i ja zakačili. Prije neg je on mene štel, ja sam njega vudril sekirom – otvoreno priča Mirko i pokazuje na sjekiru koju drži u ruci:
– Ma ne, ta je bila malo jakša od ove – domeće ovaj 50-godišnjak.
Kako je 18 godina radio u Radniku, a dvije u Njemačkoj, penzija mu, navodi, nije bogznašto, ali nekako izgura mjesec. Povremeno dobije pakete od Crvenog križa ili dobrih ljudi. Živi u derutnoj kući, međutim, dodaje da mu baš ništa ne nedostaje. Ne žali se, jer unatoč životnim nedaćama i zloj sudbini, prigrlio je život takav kakav je, jer drugog nema. (ib)
FOTO: NIKOLA WOLF