POVRATNICI ‘Zbog začepljene vene htjeli mi odrezati nogu. Sreća da imam doktora u Njemačkoj’

Razliku između dviju zemalja uspoređuju sa Suncem i Mjesecom


Autor: podravski.hr — 11.05.2018. / 16:12 Aktualno

Tomo i Đurđa Sertić u drvenoj vikend kućici u Jagnjedovcu kod Koprivnice

Koprivnički supružnici Tomo i Đurđa Sertić otputili su se 1970. godine na pečalbu u Njemačku misleći ostati samo toliko da ušparaju novca za kupnju gradilišta, ali gastarbajterstvo se odužilo na pune 44 godine.
Tek kad su stupili u zasluženu mirovinu, prije četiri godine, vratili su se u Koprivnicu, u kojoj su u međuvremenu sagradili kuću, a u ovo doba godine većinu vremena počinju provoditi u drvenoj kućici kod Jagnjedovca.
– Ja sam iz Like, iz Brinja, a ona iz Novigrada Podravskog. Radili smo u Bilokalniku, ali nismo se mogli okućiti. Najprije sam u Munchen otišao ja, a supruga za koji tjedan. Mislili smo se vratiti, ali čim se kupi prvi auto, gotovo je. Onda se rodio sin, krenuo je u školu i ostali smo – pripovijeda Tomo.
On je 20 godina radio na „baušteli“, a potom je postao domar u jednoj od najvećih njemačkih knjižara. Đurđa je bila kućedomaćica kod „bavarskog kralja sira“, gospodina Inderlanga.
– Inderlang je za Drugog svjetskog rata bio visokorangirani oficir. Poznavao je osnivača Podravke, Wolfa, i znao je doći u Koprivnicu. Boravio bi u rudarskoj zgradi preko puta Podravke. Kad je dobio gripu, jedna ga je Koprivničanka izliječila rakijom i šećerom. Nakon rata počeo se baviti sirevima. Prodavao je više od 1200 vrsta. Kad je čuo da je supruga iz Koprivnice, odmah ju je zaposlio – objasnio je Tomo.
Supružnici su stanovali u Inderlangovoj zgradi u strogom centru Munchena i živjeli dobro. Zašto su se uopće vratili?
– Da nismo napravili kuću, možda ne bi tako ispalo. I srce je vuklo, ipak smo ovdje u svojoj zemlji, doma, na svojemu. Ali život ovdje nije uopće jeftiniji nego tamo, osim stanovanja. Sin se vjerojatno nikad neće vratiti – veli Tomo.
Nakon više od četiri desetljeća života u Munchenu, razliku između dviju zemalja uspoređuje sa Suncem i Mjesecom.
– Tamo dođeš k doktoru i svaki ti pruži ruku: izvolite, što trebate. Kod nas druga priča. Mi nismo uređena država. Meni su za Božić htjeli odrezati nogu u koljenu jer sam nažuljao nožni palac, a imam začepljenu venu. Otišao sam k svom doktoru u Njemačku i on je rekao da bi bilo suludo izgubiti nogu zbog toga. Ispuhali su venu, stavili stent pa i dalje imam nogu – zaključuje Tomo Sertić. (hš)
FOTO: HRVOJE ŠLABEK