Prigorska obitelj: Godišnje uzgoje i dvije tone skupocjene i čudesne gljive

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Preventivno djeluju protiv raka i kroničnih upala, efikasne su protiv virusa, povećavaju opću otpornost organizma, snižavaju „loš“ kolesterol u krvi, dobre su za kosti, živce, jetru i bubrege, dobre su za dijabetičare… Svi se ti blagotvorni učinci pripisuju gljivama shii take, koje potječu iz Kine, a proširile su se i Europom.

Jedan od najvećih hrvatskih uzgajivača je tvrtka Hosni-compitel iz Svetog Ivana Žabna, koju je utemeljio Antun Hosni, a tradiciju danas nastavljaju njegovi unuci Marin i Sandra Hosni, suvlasnici i direktori poduzeća.

Unuci Marin i Sandra Hosni

– Djed je bio dobar s Romanom Bošcem, našim poznatim stručnjakom za gljive, i on mu je još 1982. godine dao micelij gljiva shii take, bio je to, mislim, prvi micelij te gljive koji je doša u Hrvatsku, u vrijeme kad je shii take bila potpuno nepoznata – kazao je Marin.

Djed se godinama bavio uzgojem za obiteljske potrebe, a ozbiljniji komercijalni uzgoj počinje 2007. godine, najprije na hrastovim oblicama, a dvije godine kasnije prelazi na uzgoj na supstratu.

– Nažalost, u Hrvatskoj nema proizvodnje supstrata, kupujemo ga od francuskog proizvođača u Italiji. Proizvodnja ide u tromjesečnim ciklusima. Kad dovezemo supstrat i kad počne rod, prvi val je 50 posto ukupnog uroda, drugi val 30 posto i zadnji val ostatak uroda. Nakon toga istrošeni supstrat koristimo kao gnojivo u nasadu lješnjaka, čime se također bavimo. Nakon tri mjeseca dovozimo novi kontigent – objašnjava Marin.

Gljive iz uzgoja obitelji Hosni

Gljivarnik se nalazi u negdašnjoj konjušnici u podrumu općinske zgrade, a uvjeti su naprosto idealni za uzgoj gljiva.

– Mi prodajemo na veliko partneru koji radi na našem tržištu. Potrošnja nije jako velika vjerojatno stoga što je shii take jako skupa gljiva. U supermarketima kilogram stoji oko 100 kuna, a na sajmovima cijena može biti i za trećinu veća – veli Marin.

Obitelj Hosni proizvede oko tonu i pol do dvije tone gljiva shii take godišnje.

– To nije dovoljna proizvodnja da bi se samo od toga moglo živjeti, zbog toga se bavimo i drugim stvarima. Velika je šansa u izvozu, mogućnosti su ogromne u Europskoj uniji, naročito Njemačkoj i Austriji, no za uspjeh bi također trebalo proizvoditi veće količine. Za to bi bilo potrebno udruživanje proizvođača. To smo pokušali inicirati, no, nažalost, dosad nismo uspjeli – kazao je Marin Hosni.

Prihodi su veliki, ali i troškovi nisu mali. Tona supstrata stoji oko 500 eura, a kupuje se samo na veliko, najmanje po 500 kilograma. Obitelj Hosni u jednoj tromjesečnoj „šarži“ obično doveze dvije tone.

U proizvodnji je, pak, puno ručnog rada kada dođe vrijeme berbi. Tada se radi svakodnevno.

– Gljiva shii take vrlo je ljekovita i bilo bi je dobro jesti najmanje jedanput tjedno. Može ići kao prilog, ali i kao glavno jelo – s jajima, musaka, varivo… Jest skupa, ali vrijedi – kazao je Marin Hosni.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Pijani mladić ušao u tuđu kuću

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da mladić (18) pod utjecajem alkohola od 1,25 promila jučer oko pet sati ujutro uČepelovcu neovlašteno ušao u kuću muškarca

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI