Prigorski direktor prevario pet tvrtki, ukupno ‘zamračio’ više od milijun kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Direktor križevačke tvrtke Kitvin Ivica K. (35) iz Carevdara presudom Općinskog suda u Koprivnici proglašen je krivim i osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora zbog niza prijevara koje je počinio 2008. i 2009. godine.

Prema presudi Ivica je od travnja 2008. do travnja 2009. godine, kada je imao samo 23 godine, nasamario pet poduzeća za nešto više od milijun kuna. Poslove za njegovu tvrtku sklapali su Danijel S., koji je zajedno s njim u ovom predmetu bio suoptužen, ali istom presudom i oslobođen, te Marko M. koji su od tvrtki naručivali robu i obećavali platiti je u dogovorenim rokovima ili avansno.

Uz Tvornicu stočne hrane, prevarene su još četiri tvrtke

No, preuzeta roba plaćena je djelomično ili uopće nije plaćena. U tom nizu prijevara najgore je prošla koprivnička Tvornica stočne hrane (TSH) koja je ostala bez robe vrijedne gotovo 800.000 kuna. Danijel S., koji je bio ovlašten za pregovaranje s Tvornicom stočne hrane, dogovorio je kupnju stočne hrane vrijedne 1,07 milijuna kuna i za taj posao priložio tri zadužnice na temelju kojih mu je isporučena roba.

No, od dogovorenog iznosa tvrtka Kitvin isplatila je 185 tisuća kuna, dok ostatak iznosa nije podmiren, već je kompenzacijom od sedam tona brašna i kabla podmireno 100.000 kuna, a gotovo 800.000 kuna ostalo je nepodmireno. Za razliku od Tvornice stočne hrane, ostale tvrtke još su dobro prošle i ostale su oštećene za znatno manje iznose. Tvrtka Tifon, koja u vlasništvu ima benzinske postaje, ostala je bez 20.000 kuna goriva i robe.

Okrivljeni Ivica s predstavnicima Tifona dogovorio je izdavanje dvije kartice, jednu na svoje ime i jednu na Danijela S., na temelju kojih je preuzimano gorivo i roba koje također nikada nisu plaćene. Osim toga, okrivljeni Ivica osuđen je i zato što je s predstavnikom tvrtke Regnemer dogovorio isporuku dijelova za kamione vrijedne 6400 kuna, a taj iznos isto nikada nije podmiren. Preko svog suradnika Marka M. okrivljeni je Ivica “nasamario” tvrtku Sedlić s kojom je dogovorena kupnja 73 tisuće kuna vrijedne hrane za junad. Od tog iznosa plaćena je akontacija od 5000 kuna i kompenzacija od 15.000 kuna u kablovima, dok ostatak nije plaćen, a tvrtka Sedlić ostala je oštećena za nešto više od 53.000 kuna.

Direktor Kitvina prevario je i tvrtku Begamont koja je ostala bez 10.000 kuna vrijednog građevinskog materijala, kao i tvrtku Cotra koja je ostala bez 15.000 kuna vrijedne tehničke i elektrotehničke robe. Posljednjom točkom optužnice direktor Kitvina tereti se da je za 173.000 kuna prevario obrt Autoprijevoznik Željko Dretvić s kojim je dogovorio kupnju 47 tona sojine sačme. Pri kupnji prvog šlepera obvezao se platiti 100.000 kuna i kao garanciju plaćanja dostavio bjanko zadužnicu, pa mu je na jednak način u dva navrata isporučeno po 23 tone sojine sačme. Roba nikada nije plaćena, a ponuđeno sredstvo osiguranja plaćanja, ispostavljenu bjanko zadužnicu, prevareni autoprijevoznik nije mogao naplatiti zbog blokade u kojoj se nalazila tvrtka Kitvin.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI