PRIGORSKI GORŠTAK Štef Antena: Naša planina krije mnoge tajne, poput skrovitog velikog bunkera i vojne bolnice

Oko Kalnika se nalazi 200 kilometara planinarskih puteva, sama gora je dugačka 40 kilometara od Breznice do Koprivnice


Autor: podravski.hr — 05.12.2017. / 14:08 Stil

Stjepan Jembrek ne može bez svoje gore

Stjepan Jembrek (68) iz Križevaca uživa status legende u potkalničkom kraju, najčešće ga možetete sresti u vožnji biciklom kroz grad, šetnji šumom ili na krovu neke kuće.
Godinama je namještao antene i servisirao televizore te zaradio nadimak Štef Antena. Ipak, najviše je vremena Štef potrošio na uređivanje planinarskih staza oko Kalnika, kaže da ga poznaje kao svoj „žep“. Iako u svoj žep nije ubacio ni kune jer se za prirodu brine potpuno besplatno, već je 49 godina član Planinarskog društva Kalnik. Premda starosjedioc, jedan je od najaktivnijih članova, a srcem i dušom entuzijastično je vezan uz prirodu.
– Oko Kalnika se nalazi 200 kilometara planinarskih puteva, sama gora je dugačka 40 kilometara od Breznice do Koprivnice, a široka deset kilometara – strastveno nam govori junak naše priče.
Otkriva kako se zaljubio u prirodu za vrijeme srednje škole nakon što je s desetak kolega iz razreda bio na planinarskom izletu na Ivaničici. Pamti kako je ujutro bilo sunce, a poslije padala obilna kiša, autobus se pokvario, nije bilo mobitela i čekalo se satima, kaže, većina iz razreda više nije pomislila na takav izlet, ali njemu se zdopalo i zarazio se planinarenjem.
– Makar sam delal 34 godine ko strojobravar u Čeliku, nikad me to nije zanimalo, htel’ sam se bavit radiotehnikom, bio sam osnivač radiokluba u Križevcima. Sedamdesetih sam položio tečaj za servisera televizora i tak’ je krenula moja priča s antenama, al to je bil’ hobi i nije se moglo živjeti od tog posla – objašnjava svoj radni put koji mu je ipak obilježila ljubav prema planinarenju, šumi, prirodi i okolišu.

Kalnik skriva mnoge tajne i neobične priče

– U mislima sam u šumi svaki dan, ali nemrem uvijek, idem najmanje jenput tjedno – kroz smiješak priča Štef.
Otkriva zanimljivosti sa svojih avanturističkih pohoda, kaže kako se u zapadnim predjelima Kalnika, kod Sudovca, nalaze devastirani obrambeni bunkeri i bolnica bivše JNA.
– Pedesetih godina je vojska radila bunker, dugačak je 40 metara, iz njega su vježbali pucanje topovima na cestu iz Sudovca prema Novom Marofu, kamion je vukel maketu tenka, a iz bunkera su pucali – prisjeća se Jembrek.
Znao je voditi zainteresirane grupe i po (ne)uređenim stazama koje otkrivaju mnoge zanimljive priče. Pitamo ga kako to da mu Kalnik nije dosadio nakon toliko godina.
– Želim i drugima pokazati u čemu ja uživam. Ljudi kad odu u penziju, sjednu pred TV, počnu se debljat’ pa se čude kad ih nekaj strefi. Ja zasad nisam imal problema, vozim bicikl, al’ to je i zato jer si s malom penzijom nemrem priuštiti auto – smije se Štef.
Iskrena ljubav prema prirodi oduševljava prigorsku javnost koja mu je „uzvratila“ brzom reakcijom i financijskom pomoći kad mu se zapalila kuća prošle godine. Dok smo šetali šumom, objašnjavao nam je markiranje, kaže, svi bi šetali, ali se nitko ne bi brinuo za uređivanje. Mladi sve više vremena provode pred računalom, a priroda im buja pred nosom.
– Na Kalniku ima uređeno 190 penjačkih smjerova, drugi vrh planine je Peca, visok 624 metra, i od njega se vide Varaždinske toplice, slovensko Pohorje, a pogled seže čak i do Austrije ak’ vrijeme posluži – rekao je Štef za kraj razgovora i zaputio se prema šumi, u nove izazove i opuštanja.
Piše: Admir Sinani
Foto: Zdenko Balog