Prijatelji iz Podravine na sudu: ‘Kompić’ za njega založio auto pa ostao bez 6000 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kupoprodaja automobila nekad može biti vrlo jednostavna, no da se stvari mogu itekako zakomplicirati, pokazao je slučaj koji je nedavno nepravomoćno zaključio koprivnički Općinski sud. Prema presudi koju je izrekla sutkinja Marijana Jurenec, Ivica iz Gole mora Koprivničancu Siniši platiti 6000 kuna sa zakonskom kamatom i podmiriti 4150 kuna, također s kamatom, troškova parničnog postupka.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Sklopili ugovor

Predmet tužbe koju je Siniša podigao protiv Ivice seže u kraj studenog 2018. godine kada je Siniša s Ivicom sklopio kupoprodajni ugovor za kupnju automobila mazda i na dan sklapanja ugovora Ivici platio 6000 kuna, odnosno cjelokupni iznos dogovorene cijene. Kako Siniša navodi u tužbi, sukladno dogovoru, Ivica mu je trebao predati automobil nekoliko dana nakon sklapanja ugovora, no unatoč pozivima da mu preda kupljeni automobil, Ivica se na sve oglušio i do podnošenja tužbe u srpnju prošle godine nije mu predao automobil, niti mu je vratio plaćenih 6000 kuna.

Tuženi Ivica u odgovoru na tužbu rekao je kako nije bila riječ o kupoprodaji automobila, već je mazda oko koje se spore zapravo bila način osiguranja. Ivica je rekao kako je Siniša njegovu poznaniku Draženu posudio 9000 kuna uz dogovor da mu Dražen vrati i 1000 kuna kamata za što je ovaj založio svoj VW touareg.

Zamršeni odnosi dužnika

No kako Dražen nije na vrijeme skupio novac, tvrdi Ivica, Siniša je htio prodati njegovu mazdu koja je bila osiguranje dogovora Dražena i Siniše. Dodao je kako je na Draženovu molbu potpisao ugovor sa Sinišom da automobil bude garancija kako bi Dražen uzeo natrag svoj založeni touareg koji je namjeravao prodati i vratiti Siniši novac. Ivica je naglasio kako je Dražen Siniši vratio novac, a Siniša je naknadno obećao poderati ugovor. No, nastavio je Ivica, priča se okrenula kada je Siniša kroz nekoliko tjedana tražio još 7000 kuna jer mu Dražen u roku od 30 dana nije vratio posuđenu glavnicu.

Ivica je na sudu kazao i kako mu Siniša nije predao nikakav novac, niti su ugovarali ikakvu cijenu za vozilo zato što je između njih bilo nesporno da ne sklapaju ugovor o kupoprodaji motornog vozila, već je dogovor bio da mu preda svoju mazdu kao osiguranje duga koji Siniša potražuje prema Draženu. Kako bi potvrdio svoju priču, Ivica je predložio saslušanje Dražena i njegova ‘kompanjona’ Gorana, što je sutkinja i učinila.

Dražen sve porekao

No, Dražen je na suđenju porekao da je sa Sinišom bio u bilo kakvom poslovnom ili ugovornom odnosu, a njih dvojica nisu mu spominjala nikakav ugovor o kupoprodaji motornog vozila. Drugim riječima, srušio je cijelu tezu koju je Ivica na sudu dotad čvrsto branio.

Draženov ‘pajdaš’ Goran također je rekao da nema nikakvih saznanja o kupoprodajnom ugovoru za mazdu. Kako je ugovor o kupoprodaji motornog vozila sklopljen, a do predaje automobila nije došlo, sutkinja je raskinula sporni ugovor i presudila da Siniša zbog tog raskida prema zakonu o obveznim odnosima ima pravo na povrat plaćenog iznosa od 6000 kuna. Kako je Siniša u tužbi zatražio i plaćanje zakonske kamate, i to mu je sud dao za pravo i Ivici naredio da i to mora platiti. Presuda je nepravomoćna i Ivica se na nju može žaliti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI