Prije pet godina pijan u sudaru oštetio tuđi automobil, sada mora platiti ogroman iznos za odštetu

Križevčaninu koji je skrivio prometnu nesreću izmjereno je 1,97 promila alkohola u krvi


Autor: podravski.hr — 25.03.2018. / 11:19 Crna kronika

ILUSTRACIJA/Pet godina nakon što je skrivio sudar Križevčanina sustigla odšteta

Punih pet godina nakon što je pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je oštetio tuđe vozilo Križevčanin će morati obešteti svoju osiguravateljsku kuću i na to platiti velike zatezne kamate te popriličan iznos sudskih troškova.
Nesreća se dogodila još 3. ožujka 2013. godine u Križevcima, na raskrižju Koruške ulice i Ulice kralja Petra Krešimira. Križevčanin je Roverom skrenuo u Krešimirovu, ali je zbog brzine i alkoholiziranosti prešao na suprotnu stranu kolnika i udario u Land Rover u vlasništvu jednog poduzeća. Došlo je do sudara u kojemu su oba automobila prilično oštećena. Policija je Križevčaninu izmjerila čak 1,97 promila alkohola u krvi.
Poduzeće je iznos za popravak Land Rovera naplatilo od svojeg osiguravatelja, Croatije osiguranja, a ovome je Zavarovalnica Sava (bivše Velebit osiguranje), kod koje je bio osiguran Križevčanin, vratila oko 73.000 kuna, koliko je popravak stajao. No, kako je krivac za nesreću bio pijan, pa je zbog toga izgubio pravo na osiguranje, Zavarovalnica Sava u srpnju 2013. godine protiv njega je podnijela tužbu zbog naknade štete.
U međuvremenu je u postupku na Prekršajnom sudu Križevčanin proglašen krivim, a na tu se presudu nije žalilo.
U postupku po tužbi Zavarovalnice Sava, pak, pet su godina saslušavani svjedoci, a provedeno je i vještačenje same nesreće, te je sud donio odluku – Križevčanin je kriv za izazivanje sudara te mora obešteti svoju osiguravateljsku kuću.
No, prema Zakonu o obveznom osiguranju u prometu, društvo za osiguranje može dobiti najviše 12 prosječnih neto-plaća te je sud Križevčaninu “odrezao” odštetu osiguravatelju u iznosu od oko 66.000 kuna. To jest manje od svote koja je plaćena za popravak Land Rovera, ali treba imati na umu kako će Križevčanin morati platiti i zatezne kamate sve od srpnja 2013. godine, kada je Zavarovalnica Sava podigla tužbu protiv njega, a tu je i više od 17.000 kuna sudskih troškova. Odoka, odšteta koju će Križevčanin morati platiti pet godina nakon što je pijan skrivio sudar penje se na više od 100.000 kuna.(hš)
FOTO: ARHIV