PRIJEVARA STOLJEĆA Kontroverzni bankar ljudima obećavao kamatu od 12,5 posto pa su mu povjerili 18 milijuna kuna. Sad su ostali bez svega

Financijskim vještačenjem utvrđeno je da svim ulagačima, a ima ih ukupno 190, Goran Delić duguje 50-ak milijuna kuna


Autor: podravski.hr — 14.10.2018. / 16:02 Aktualno

Goran Delić, kontroverzni križevački bankar

Problemi s pravosuđem križevačkog bankara i kontroverznog biznismena Gorana Delića (56) ne prestaju. Nakon što je protiv njega već podignuta optužnica zbog prijevare u gospodarskom poslovanju teške 9,2 milijuna kuna, Općinski sud u Bjelovaru potvrdio je i drugu optužnicu od 8,8 milijuna kuna.
– Ovo je nastavak iste priče otprije godinu dana. Pojavili su se novi oštećeni. Sud je optužnicu potvrdio, a vidjet ćemo hoće li predmet biti objedinjen. To je sada na sudu – rekla nam je Sandra Knok Čanić, glasnogovornica Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru.
U priopćenju koje je poslala opisala je ‘nove grijehe’ za koje se poznati križevački bankar optužnicom tereti. Prema optužnici, Delić se tereti da je od 2010. do 2014. godine, unatoč tome što je kao upravitelj znao da je njegova financijska zadruga Usluga Prigorje prezadužena i da neće imati sredstva za isplatu uloženog novca, svejedno primao uplate ulagača s kojima je dogovorio kako će im novac vratiti u ugovorenom roku.
Ulagači su mu povjerovali, zaključili s njegovom zadrugom ugovore o ulaganju i uplatili novac. Kada su ugovorne obveze zadruzi stigle na naplatu, Delić je ulagačima ponudio aneks ugovora s novim rokom isplate iako je, prema tužiteljima, također znao da novac neće isplatiti. Kada je i rok iz aneksa istekao, 22 osobe tražile su uložena sredstva, no Delić im kao upravitelj zadruge novac nije vratio. Na taj su način ulagači, tvrdi DORH, oštećeni za ukupno sedam milijuna kuna, a taj iznos zadruga Usluga Prigorje optužnicom se tereti da je nezakonito zaradila. Drugom točkom optužnice Goran Delić tereti se da je kao upravitelj svoje Štedno kreditne zadruge i zadruge Usluge Prigorje prevario ulagače za dodatnih 1,8 milijuna kuna.
Prema tužitelima, Delić je zaključio ugovore o rentnoj štednji, a nakon što je zbog prezaduženosti zadruge pokrenuo postupak likvidacije Štedno kreditne zadruge, pojedinim ulagačima navodio je da je njihov novac prebačen u zadrugu Usluge Prigorje. Tužitelji ga terete da je i u ovom slučaju znao da do isplate neće doći, a kako su mu štediše povjerovale, uplatile su mu novac na račun Štedno kreditne zadruge. Kada su ugovorene obveze Štedno-kreditnoj zadruzi stigle na naplatu, Delić je, svjestan da novac neće moći isplatiti, pojedinim štedišama u prosincu 2014. dostavljao pisane obavijesti u kojima je navodio da će im novac isplatiti do travnja 2015. godine, ali na račun zadruge Usluge Prigorje. S tri je osobe, kako bjelovarski tužitelji tvrde, sklopio anekse ugovora nakon isteka ugovorenog roka za isplatu, no novac nije isplatio i oštetio ih za 1,8 milijuna kuna.

Kuća u Križevcima na čijoj su adresi bile registrirane gotovo sve Delićeve tvrtke i zadruge

Delić na Općinskom sudu u Bjelovaru već ima otvoreni kazneni postupak zbog istog krimena, prijevare u gospodarskom poslovanju. Prema prvoj optužnici, Delić je od 2010. do 2015. godine kao upravitelj financijske zadruge s 39 osoba sklopio ugovore o ulogu na osnovu kojih su ulagači uplatili više od 9 milijuna kuna. Zajamčen im je bio godišnji prinos do 12,5 posto. Knjigovodstvenim vještačenjem utvrđeni su razmjeri poslovnih problema u kojima se nalazi Goran Delić i zadruge kojima je upravitelj. Utvrđeno je tako da svim ulagačima, a ima ih ukupno 190, duguje 50-ak milijuna kuna. Kako smo pisali prije godinu dana, Delić ima 40 milijuna potraživanja za plasirane kredite, zajmove i druge vrste ulaganja, no novac je uglavnom završio u propalim tvrtkama koje nemaju imovinu. Te tvrtke bile su u njegovu vlasništvu.
Tvrtki Novine iz Križevaca, kojoj je Delić bio direktor, kao upravitelj zadruge Usluga Prigorje u dva navrata plasirao je 23 milijuna kuna, a ta je tvrtka završila u predstečajnoj nagodbi zbog dubioza od -23 milijuna kuna. Tvrtki Stožac, čiji je direktor, a koja nije imala prihoda, Delić je prebacio milijun kuna zadruge Usluga Prigorje, a svojem poduzeću Zaglavni kamen, koje je u postupku likvidacije, odobrio je zajam od pet milijuna kuna. Na isti način Delićevoj zadruzi Usluga Prigorje novac duguju i druge njegove posrnule tvrtke poput Križevačke banke, Ugostiteljstvo Prigorje, Vinarija Delić, Cubus i Učka-Marjan.
Ipak, tužitelji svoje tvrdnje tek trebaju dokazati na sudu, a zanimljivo je u cijeloj priči da se nitko još uvijek, ni nakon druge podignute optužnice, ne pita gdje su nestali i završili silni milijuni koje su ulagači i štediše povjerili Goranu Deliću pa ostali bez njih. Karlo Eisenbeisser
FOTO: NIKOLA WOLF