Prijevoznici pred ukidanjem javnih seoskih linija, naša Županija ponudila rješenje

Župan koprivničko-križevački i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ) sudjelovao je danas na online sastanku hrvatskih župana na kojem je tema bila problematika javnog linijskog prijevoza.     

Župan Koren već je više puta isticao kako treba poduzeti konkretne korake, što prije jer je moguće da prijevoznici krenu s ukidanjem određenih javnih linija. Radna skupina HZŽ predstavila je prijedlog modela distribucije proračunskog novca za namjenu plaćanja naknade pri uspostavi javne usluge prijevoza putnika u županijama.

U stalnom smo razgovoru s prijevoznicima koji zbog ovih pandemijskih okolnosti proživljavaju teške trenutke i moraju ukidati linije, posebice one iz ruralnih krajeva zbog ekonomske neisplativosti. Njihova održivost se najviše temelji na prijevozu učenika koji je sada smanjen, a poznato vam je da primjerice Koprivničko-križevačka županija prednjači u Hrvatskoj po pitanju sufinanciranju prijevoza s oko četiri milijuna kuna godišnje – rekao je na sastanku Darko Koren.

Naveo je kako je Županija napravila kompletnu analizu autobusnih linija na prostoru županije uz izračune koliko će financijskih sredstava biti potrebno za realizaciju, odnosno rješavanje problematike javnog linijskog prijevoza. 

-Koprivničko-križevačka županija spremna je biti prva županija koja će potpisati ugovor o javnoj usluzi linijskog prijevoza. U ponedjeljak smo poslali prijedlog ugovora u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te očekujemo pozitivan odgovor i potpis ministra Olega Butkovića. Smatram da moramo hitno pristupiti rješavanju ovog problema jer je moguće da, ako država ne bi adekvatno reagirala, većina prijevoznika zbog aktualne situacije ukine linije. To bi u konačnici značilo da ljudi u udaljenim ruralnim prostorima, a kojima je to jedini način prijevoza, ostanu bez mogućnosti da dođu do gradskih sredina. Cilj je dakle da se održe postojeće linije, kroz objedinjavanje svih sredstva koja su raspoloživa – istaknuo je župan tijekom rasprave.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI