“Prioritet je nadogradnja dječjeg vrtića za još dvije odgojne skupine”

Općina Virje za iduću godini isplanirala je proračun u iznosu od 34,4 milijuna kuna. Za kapitalne projekte predviđene su potpore iz fondova Europske unije i državnog proračuna, a realizacija ovogodišnjeg proračuna u iznosu od 17,3 milijuna kuna potvrđuje da je Općina Virje među najuspješnijima u povlačenju novca za razne investicije.   

– Prioritet u idućoj godini je nadogradnja dječjeg vrtića za još dvije odgojne skupine. Po prvi smo put u ovoj godini suočeni s listom čekanja za upis djece u vrtić pa ćemo se pobrinuti da osiguramo potrebne kapacitete. U tijeku je izrada potrebne dokumentacije i projekt ćemo već u siječnju prijaviti za potporu iz fonda Europske unije – kaže Mirko Perok, načelnik Općine Virje.

U tijeku je rekonstrukcija Trga Prodavić u Virju, a taj projekt, koji će se provoditi i u idućoj godini, vrijedan je 3,5 milijuna kuna i sufinancira ga Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Uz kružni tok, projektom je obuhvaćena i izgradnja nogostupa i ugradnja rubnjaka na kompletnom Trgu Prodavić, pa će pješačke staze dobiti svi dijelovi do spoja s ulicama Ljudevita Gaja i Kolodvorskom.

Mirko Perok

– U planu je i izgradnja nogostupa u ulicama Novigradska i Ante Starčevića te uređenje Ulice Trnovec u Virju. Nastavljamo i s obnovom zgrade stare škole u Virju, a u Domu zdravlja ćemo ugraditi dizalo i za taj projekt već nam je odobreno 150.000 kuna od Ministarstva branitelja. U proračun smo uvrstili i projekt sanacije odlagališta otpada Hatačanova jer se u idućoj godini očekuje raspisivanje natječaja za potporu za tu kapitalnu investiciju. Osigurana su i sredstva za daljnju modernizaciju javne rasvjete. Značajan projekt za naše mještane je i aglomeracija u sklopu koje će u Šemovcima i Hampovici biti izgrađena kanalizacijska mreža i ta investicija, koja će se odvijati i u 2023. Godini, vrijedna je 38 milijuna kuna. Općina će se pobrinuti i za izgradnju kanalizacijske mreže u Miholjancu i prema prvim procjenama troškovi te investicije iznosi milijun kuna – kaže Mirko Perok.

Jedan od glavnih općinskih prioriteta, ističe Perok, i dalje su demografske mjere namijenjene za pomoć mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja i za pomoć roditeljima kroz razne naknade od rođenja djeteta do završetka školovanja.

– Općina potiče socijalnu osjetljivost prema žiteljima treće dobi pa je u nastavku program Zaželi Provedi 2, financiran iz fondova Europske unije, u sklopu kojeg je ponovno zaposleno devet njegovateljica koje su se nastavile brinuti za 70-ak starijih i nemoćnih mještana. Neizostavna je i financijska podrška Općine za djelovanje svih udruga i sportskih klubova s našeg područja – dodao je Mirko Perok.     

Uz sve planirane projekte, Općina će i u idućoj godini poticati razvoj gospodarstva. Pritom će ponovno značajna financijska sredstva biti usmjerena za pomoć poljoprivrednicima u obavljanju njihove djelatnosti od čega je najveća stavka sufinanciranje kupnje poljoprivredne mehanizacije i okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Financijska pomoć dostupna je i poduzetnicima prilikom pokretanja djelatnosti i kupnje potrebne opreme. Jedan od velikih izdataka općinskog proračuna je i održavanje nerazvrstanih cesta, u koje spadaju i poljski putovi, čime je osigurana dobra prometna povezanost cjelokupnog prostora.

– Financijski smo vrlo stabilna općina koja svoje obaveze rješava u kratkom roku, o čemu najbolje mogu svjedočiti korisnici raznih potpora, kao i činjenica da ćemo ovu godinu zaključiti s plusom od 2,5 milijuna kuna i ta će sredstva biti preusmjerena za projekte u idućoj godini – kaže Mirko Perok.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI