“Prioritet je nadogradnja dječjeg vrtića za još dvije odgojne skupine”

Općina Virje za iduću godini isplanirala je proračun u iznosu od 34,4 milijuna kuna. Za kapitalne projekte predviđene su potpore iz fondova Europske unije i državnog proračuna, a realizacija ovogodišnjeg proračuna u iznosu od 17,3 milijuna kuna potvrđuje da je Općina Virje među najuspješnijima u povlačenju novca za razne investicije.   

– Prioritet u idućoj godini je nadogradnja dječjeg vrtića za još dvije odgojne skupine. Po prvi smo put u ovoj godini suočeni s listom čekanja za upis djece u vrtić pa ćemo se pobrinuti da osiguramo potrebne kapacitete. U tijeku je izrada potrebne dokumentacije i projekt ćemo već u siječnju prijaviti za potporu iz fonda Europske unije – kaže Mirko Perok, načelnik Općine Virje.

U tijeku je rekonstrukcija Trga Prodavić u Virju, a taj projekt, koji će se provoditi i u idućoj godini, vrijedan je 3,5 milijuna kuna i sufinancira ga Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Uz kružni tok, projektom je obuhvaćena i izgradnja nogostupa i ugradnja rubnjaka na kompletnom Trgu Prodavić, pa će pješačke staze dobiti svi dijelovi do spoja s ulicama Ljudevita Gaja i Kolodvorskom.

Mirko Perok

– U planu je i izgradnja nogostupa u ulicama Novigradska i Ante Starčevića te uređenje Ulice Trnovec u Virju. Nastavljamo i s obnovom zgrade stare škole u Virju, a u Domu zdravlja ćemo ugraditi dizalo i za taj projekt već nam je odobreno 150.000 kuna od Ministarstva branitelja. U proračun smo uvrstili i projekt sanacije odlagališta otpada Hatačanova jer se u idućoj godini očekuje raspisivanje natječaja za potporu za tu kapitalnu investiciju. Osigurana su i sredstva za daljnju modernizaciju javne rasvjete. Značajan projekt za naše mještane je i aglomeracija u sklopu koje će u Šemovcima i Hampovici biti izgrađena kanalizacijska mreža i ta investicija, koja će se odvijati i u 2023. Godini, vrijedna je 38 milijuna kuna. Općina će se pobrinuti i za izgradnju kanalizacijske mreže u Miholjancu i prema prvim procjenama troškovi te investicije iznosi milijun kuna – kaže Mirko Perok.

Jedan od glavnih općinskih prioriteta, ističe Perok, i dalje su demografske mjere namijenjene za pomoć mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja i za pomoć roditeljima kroz razne naknade od rođenja djeteta do završetka školovanja.

– Općina potiče socijalnu osjetljivost prema žiteljima treće dobi pa je u nastavku program Zaželi Provedi 2, financiran iz fondova Europske unije, u sklopu kojeg je ponovno zaposleno devet njegovateljica koje su se nastavile brinuti za 70-ak starijih i nemoćnih mještana. Neizostavna je i financijska podrška Općine za djelovanje svih udruga i sportskih klubova s našeg područja – dodao je Mirko Perok.     

Uz sve planirane projekte, Općina će i u idućoj godini poticati razvoj gospodarstva. Pritom će ponovno značajna financijska sredstva biti usmjerena za pomoć poljoprivrednicima u obavljanju njihove djelatnosti od čega je najveća stavka sufinanciranje kupnje poljoprivredne mehanizacije i okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Financijska pomoć dostupna je i poduzetnicima prilikom pokretanja djelatnosti i kupnje potrebne opreme. Jedan od velikih izdataka općinskog proračuna je i održavanje nerazvrstanih cesta, u koje spadaju i poljski putovi, čime je osigurana dobra prometna povezanost cjelokupnog prostora.

– Financijski smo vrlo stabilna općina koja svoje obaveze rješava u kratkom roku, o čemu najbolje mogu svjedočiti korisnici raznih potpora, kao i činjenica da ćemo ovu godinu zaključiti s plusom od 2,5 milijuna kuna i ta će sredstva biti preusmjerena za projekte u idućoj godini – kaže Mirko Perok.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI