Privatni obrti za čuvanje djece dižu cijenu, raste cijena vrtića

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Privatni obrti za čuvanje djece na području Koprivnice ozbiljno razmišljaju o dizanju ekonomske cijene smještaja djece s dosadašnjih 1600 na 1800 kuna i to već od 1. rujna ove godine. Kako neslužbeno doznajemo, jedan od obrta s područja Koprivnice cijenu je već digao, a za njim će se, najvjerojatnije povesti i ostalih 10.

Inače, dječjim vrtićima na području grada definirana je ekonomska cijena smještaja u iznosu od 1600 kuna pod djetetu. Od te cijene grad po djetetu sufinancira od 1000 do 1100 kuna. Cijena smještaja koju roditelji plaćaju iznosi 500 do 600 kuna, a na te cijene mogu se ostvariti i dodatne subvencije ovisno o socijalnom statusu roditelja i broju djece kućanstva. Za svako drugo dijete plaća se pola subvencionirane cijene, a za svako sljedeće smještaj u vrtiću je besplatan. Prema dostupnim informacijama, povećaju li obrti ekonomsku cijenu smještaja, roditeljima će se cijena povećati za 200 kuna po djetetu.

– Trenutno se ne razmišlja o podizanju ekonomske cijene smještaja djece u dječjim vrtićima na području grada Koprivnice – umiruju u Gradu roditelje čija djeca idu u gradske objekte, a kako doznajemo, iako se o tome već dulje vrijeme razmišlja – zasad povećanja neće biti ni u privatnim vrtićima Smiješak i Igra.

U gradskoj upravi navode kako cijena smještaja djece kod dadilja (obrta) nije definirana ekonomskom cijenom, već je obrti definiraju sami. Grad smještaj djece u obrtima subvencionira u iznosu od 1000 kuna po djetetu, odnosno 2000 kuna za dijete od šest mjeseci starosti do godine dana te za dijete s teškoćama u razvoju. Njima moguće povećanje cijene neće opteretiti kućni proračun.

Pokušali smo nešto više saznati i od vlasnika obrta za čuvanje, no nitko ništa nije htio reći službeno. Doznajemo tek kako su na posljednjem sastanku o tome raspravljali, no službeno još nije donesena odluka. Otvorena je i opcija da Grad nadoknadi to povećanje kako roditelji ne bi morali plaćati više od dosadašnjih 500 ili 600 kuna, no o tome će se sigurno više raspravljati nakon povratka s godišnjih odmora. Inače, Grad Koprivnica jedan je od hrvatskih gradova koji najviše sredstava izdvajaju za vrtiće, oko 25 milijuna kuna godišnje, što je gotovo četvrtina gradskih izvornih prihoda.

U Gradu, dodajmo, intenzivno rade na rješavanju i drugog velikog problema, a to je nedostatak kapaciteta za 70-ero uglavnom jasličke djece koja su ostala neupisana. Koprivnički gradonačelnik kazao je prošli tjedan za Podravski list kako su nakon analize utvrdili da se ipak radi o njih 30-ero, no da će naći rješenje. Kako neslužbeno doznajemo, tijekom ovog tjedna trebali bi objaviti i informaciju gdje će smjestiti preostalu djecu.

Ovaj ipak pozitivan demografski „problem“ natjerao je gradske vlasti da ubrzaju projekt gradnje novog vrtića u Herešinu pa se priprema dokumentacija kako bi kandidirali s projektom za EU fondove, poput nedavno izgrađenog u Starigradu. Također, postoji mogućnost i proširenja središnjeg vrtića Tratinčica te navodno i privatnog vrtića Smiješak na Starogradskoj.

Foto: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI