Privatni obrti za čuvanje djece dižu cijenu, raste cijena vrtića

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Privatni obrti za čuvanje djece na području Koprivnice ozbiljno razmišljaju o dizanju ekonomske cijene smještaja djece s dosadašnjih 1600 na 1800 kuna i to već od 1. rujna ove godine. Kako neslužbeno doznajemo, jedan od obrta s područja Koprivnice cijenu je već digao, a za njim će se, najvjerojatnije povesti i ostalih 10.

Inače, dječjim vrtićima na području grada definirana je ekonomska cijena smještaja u iznosu od 1600 kuna pod djetetu. Od te cijene grad po djetetu sufinancira od 1000 do 1100 kuna. Cijena smještaja koju roditelji plaćaju iznosi 500 do 600 kuna, a na te cijene mogu se ostvariti i dodatne subvencije ovisno o socijalnom statusu roditelja i broju djece kućanstva. Za svako drugo dijete plaća se pola subvencionirane cijene, a za svako sljedeće smještaj u vrtiću je besplatan. Prema dostupnim informacijama, povećaju li obrti ekonomsku cijenu smještaja, roditeljima će se cijena povećati za 200 kuna po djetetu.

– Trenutno se ne razmišlja o podizanju ekonomske cijene smještaja djece u dječjim vrtićima na području grada Koprivnice – umiruju u Gradu roditelje čija djeca idu u gradske objekte, a kako doznajemo, iako se o tome već dulje vrijeme razmišlja – zasad povećanja neće biti ni u privatnim vrtićima Smiješak i Igra.

U gradskoj upravi navode kako cijena smještaja djece kod dadilja (obrta) nije definirana ekonomskom cijenom, već je obrti definiraju sami. Grad smještaj djece u obrtima subvencionira u iznosu od 1000 kuna po djetetu, odnosno 2000 kuna za dijete od šest mjeseci starosti do godine dana te za dijete s teškoćama u razvoju. Njima moguće povećanje cijene neće opteretiti kućni proračun.

Pokušali smo nešto više saznati i od vlasnika obrta za čuvanje, no nitko ništa nije htio reći službeno. Doznajemo tek kako su na posljednjem sastanku o tome raspravljali, no službeno još nije donesena odluka. Otvorena je i opcija da Grad nadoknadi to povećanje kako roditelji ne bi morali plaćati više od dosadašnjih 500 ili 600 kuna, no o tome će se sigurno više raspravljati nakon povratka s godišnjih odmora. Inače, Grad Koprivnica jedan je od hrvatskih gradova koji najviše sredstava izdvajaju za vrtiće, oko 25 milijuna kuna godišnje, što je gotovo četvrtina gradskih izvornih prihoda.

U Gradu, dodajmo, intenzivno rade na rješavanju i drugog velikog problema, a to je nedostatak kapaciteta za 70-ero uglavnom jasličke djece koja su ostala neupisana. Koprivnički gradonačelnik kazao je prošli tjedan za Podravski list kako su nakon analize utvrdili da se ipak radi o njih 30-ero, no da će naći rješenje. Kako neslužbeno doznajemo, tijekom ovog tjedna trebali bi objaviti i informaciju gdje će smjestiti preostalu djecu.

Ovaj ipak pozitivan demografski „problem“ natjerao je gradske vlasti da ubrzaju projekt gradnje novog vrtića u Herešinu pa se priprema dokumentacija kako bi kandidirali s projektom za EU fondove, poput nedavno izgrađenog u Starigradu. Također, postoji mogućnost i proširenja središnjeg vrtića Tratinčica te navodno i privatnog vrtića Smiješak na Starogradskoj.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI