Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Priznao lažnu diplomu, no i dalje tvrdi da si je i mogao isplatiti 1,5 milijuna kuna

Mladen Jozinović, bivši direktor tvrtki Piškornica-sanacijsko odlagalište i Piškornica, kojem se na Županijskom sudu u Varaždinu sudi da si je zlouporabom u gospodarskom poslovanju od 15. srpnja 2016. do 15. studenog 2017. godine nezakonito priskrbio gotovo 1,5 milijuna kuna, u utorak je priznao kazneno djelo obuhvaćeno drugom točkom optužnice. Priznao je i pokajao se što je pribavio lažnu diplomu Fakulteta prometnih znanosti zahvaljujući kojoj je zaposlen u tim poduzećima za zbrinjavanje komunalnog otpada.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Elektrotehničar priznao

No, za prvu točku optužnice ovaj vinkovački elektrotehničar sa završenom srednjom školom, u nacionalnim medijima prozvan ‘samouhljebom’, nije priznao krivnju, već je iznio svoju obranu koja se i tonski snimala.

U Regionalni centar za zbrinjavanje otpada Piškornicu, objasnio je Jozinović, došao je kao savjetnik najveće austrijske tvrtke za gospodarenje otpadom koja je odlučila proširiti posao u istočnoj Europi. Nakon devet mjeseci njegova savjetničkog angažmana, ponukani njegovim rezultatima, osnivači (načelnik Ivanca i župani koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije) postavili su ga za direktora. Jozinović je rekao kako mu diploma fakulteta nije bila uvjet za zapošljavanje na mjesto direktora.

Natječaj nije bilo raspisan, i tvrdi kako nisu bili postavljeni posebni uvjeti za školsku spremu. Dodao je kako je jedini uvjet za njegovo postavljanje za direktora Piškornice bila kvalificiranost, odnosno sposobnost za obavljanje tog posla. Piškornica j.d.o.o. osnovana je na njegov prijedlog s jedinom zadaćom bavljenja zbrinjavanjem otpada. U toj novoj tvrtki, naveo je Jozinović, radio je besplatno, odnosno volontirao te je kao direktor u Piškornici Regionalnom centru za gospodarenje otpadom postavio pitanje isplate dobiti na temelju dobrih poslovnih rezultata.

Mladen Jozinović

Tvrdi da je imao pravo

– Uglavnom, svi su se složili da na to imam pravo, ali da to napravim preko tvrtke-kćeri jer su osnivači htjeli izbjeći bilo kakvu povezanost matične tvrtke s time – rekao je u utorak sucu Alanu Pretkoviću okrivljeni Jozinović u svojoj obrani. Rekao je da je mogao sam sebi donijeti odluku o ‘samonagrađivanju’ zato što, pravno gledano, Piškornica j.d.o.o. nije imala skupštinu niti nadzorni odbor.

Takvo je pravno mišljenje obrana Mladena Jozinovića potkrijepila priopćenjem koprivničko-križevačkog župana Darka Korena od 15. studenog 2017. godine, a kojim su, kako tvrdi, svi osnivači bili upoznati da on s Piškornicom j.d.o.o. ima menadžerski ugovor i samim time i pravo na financijsku nagradu za dobre poslovne rezultate. Kako se citiralo na sudu, u priopćenju župana Korena navedeno je kako on smatra “da se postupak direktora Jozinovića može promatrati s dva aspekta. Pravnog i moralnog”. S pravnog gledišta, citira se u priopćenju župana Korena “vjerojatno nema reperkusija za takav postupak, jer kao direktor ima ovlasti za donošenje takvih odluka”, ali s moralnog župan Koren smatra “kako nije korektno što je učinio, kao ni procedura, ni iznos koji si je isplatio”. Jozinović je, odnosno njegov odvjetnik, u svoju obranu priložio mišljenje prof. dr. Petra Miladina iz Pravnog fakulteta u Zagrebu prema kojem on nije morao imati suglasnost “vladajućeg društva” da bi u tvrtki-kćeri sklopio sporni ugovor te da je bio ovlašten isplatiti si nagradu za dobar financijski rezultat tvrtke.

Odbijena tužba Piškornice

U toj je tvrtki bio direktor i jedini zakonski zastupnik, premda je riječ o takozvanom ovisnom društvu ili tvrtki-kćeri. U spis je, uz napomenu zamjenice ŽDO u Varaždinu Ljiljane Vever kako je riječ o još uvijek nepravomoćnoj odluci Trgovačkog suda u Osijeku, uvrštena presuda kojom je odbijena tužba Piškornice za ništetnost spornog ugovora o isplati Jozinovićeva bonusa. Suđenje Mladenu Jozinoviću, premda je iznio svoju obranu, još ni približno nije pri kraju. Na sljedećoj raspravi određenoj 17. ožujka, sudac Alan Pretković će zbog provjere sadržaja zapisnika preslušati tonski zapis sjednice NO-a Piškornice d.o.o., i saslušati svjedoka koji je sačinio ugovor o djelu vezan uz isplatu sporne nagrade Mladenu Jozinoviću kojemu je produljio zabranu raspolaganja dijelom imovine u njegovu vlasništvu, kući i dvorištu u Kleku kod Dubrovnika i stanu u Vinkovcima.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI