PRKOSI ŽIVOTU ‘Pobijedila sam tri karcinoma i preživjela 12 operacija. Nikad se nemojte predati’

Suprug je umro od karcinoma bubrega


Autor: podravski.hr — 14.04.2018. / 11:07 Aktualno

Marija Radiček Heruc - hrabra i čvrsta žena koja se nikad ne predaje

Marija Radiček Heruc snažna je 76-godišnjakinja širokog osmijeha. U svojim zlatnim godinama uživa u mirovini, a da je sretnete na ulici, ne biste rekli da je iza ove gospođe čak 12 operacija i mukotrpna borba s tri raka dojke.
Marija je rodom iz Biograda, u Križevcima živi već 35 godina, a prve probleme sa zdravljem imala je u mladosti. Sa samo 21 godinom morala se boriti s izvanmateričnom trudnoćom. Nakon toga operirala je žuč, vadila kamen iz bubrega, a prvi rak dojke imala je u 64. godini života.
– Primijetila sam na potkošulji krv. Taj put operirao me doktor Husinec u Koprivnici. Drugi put sam ‘skužila’ madež koji me smetao na lopatici, treći put sam osjetila čvor na samoj dojci, vidjela sam ga nakon tuširanja, čvor kao orah. Sama sam otkrila sva tri maligna tumora. Ukupno sam prošla 28 kemoterapija – objašnjava Marija.
Njezin suprug umro je od karcinoma bubrega.
– Šest godina je bolovao, mokrio krv. Nakon toga se odlučio za operaciju, a nakon prve operacije živio je samo šest mjeseci. Mučio se, skupa sa mnom i djetetom, ali nisam željela razmišljati o tome, sve što ne valja treba ostaviti iza sebe. Ja sam tu jako ojačala pa se niti najmanje nisam bojala svojih karcinoma – hrabro govori ova umirovljenica te otkriva kako se isprva vozila u Zagreb na zračenja, ali nakon prometne nesreće, odlučila je ići vlakom.
– Sve sam izdržala. Nakon svega što sam prošla s mužem, bila sam svjesna da je karcinom smrtna stvar, ali nisam sebi dozvolila da razmišljam o onome što nije dobro. Uvijek sam gledala naprijed i bila optimistična. Nisam se nikad predala, to je moj karakter, ne bojim se ničega jer sam svašta prošla u životu. Nije me bilo strah, išla sam na kemoterapije vlakom i tramvajem sama skroz do Instituta za tumore. Imam podršku obitelji. Radim u vinogradu, režem brajdu u vikendici na Kalniku – vraća se na vedrije teme gospođa Marija, koja je i članica udruge Agata – žena s bolestima dojke.
– Aktivna sam već četiri godine, mnogo mi znače redovita druženja svakog ponedjeljka. Imamo radionice, slavimo rođendane, odlazimo na putovanja, ima nas 50-ak. Imam poruku za sve žene: Nemojte se sramiti reći što vam je. To je bolest koja ne boli, nije zarazna, dojka se operira kao i ostali dijelovi tijela. To se ne primijeti, ne bojte se. Nemojte misliti da ste gotovi ako imate rak. Kako se čovjek postavi, tako mu i bude, zato se nemojte predati, zanemarivati posao, djecu ili obitelj, budite optimistični – zaključuje Marija Radiček Heruc. (as)
FOTO: ADMIR SINANI