PROBLEM O KOJEM ŠUTIMO: Kronično nedostaju liječnici, a sestre ćemo uvoziti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

ZAGREB, 10. travnja 2019. (Hina) – Nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola upozorio je u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru kako u Hrvatskoj kronično nedostaju medicinske sestre i tehničari, njih između osam i dvanaest tisuća upitavši koji je cilj takve ekonomske i zdravstvene politike Vlade.

Upozorio je kako samo u zagrebačkom KBC-u nedostaje 300 sestara, a u riječkom njih 100 i zbog toga dolazi do niza problema – premorenost, povećani stres i opterećenje pa zbog teškog i napornog rada nemaju vremena za život i obitelj, a plaće su im sramotno male.  

Medicinske sestre iz inozemstva

U prilog tome naveo je da medicinska sestra u riječkoj bolnici dobiva oko pet tisuća kuna, viša medicinska sestra pet i pol tisuća kuna, a najviša plaća koju može ostvariti je oko šest tisuća kuna. Mjesečno iz riječkog KBC-a odlazi 10-ak sestara na rad u inozemstvo gdje su im plaće oko dvije do dvije i pol tisuća eura, rekao je.

S takvom tendencijom srednje medicinske škole i zdravstvena učilišta bit će u službi drugih država članica EU poput Njemačke, Irske i Austrije, a ne Hrvatske, a što, kako je rekao, ne brine velike patriote iz HDZ-a, u ovom slučaju konkretno ministra zdravstva Milana Kujundžića. Upitao je Kujundžića nije li ga sram što se to događa u vrijeme njegova mandata i da se kao rješenje predlaže uvođenje kvota za zapošljavanje 200 medicinskih sestara iz inozemstva, umjesto da se našima povećaju plaće i poprave radni uvjeti.

Uvjeti rada su im katastrofalni, često su ponižavane od pojedinih liječnika i pacijenata, pa čak i izložene fizičkim napadima, u pojedinim bolnicama  im se ne priznaje niti visoka ili viša stručna sprema, pa primaju plaću za srednju stručnu spremu, tvrdi Škibola.

Smatra da to sve pokazuje da vlada ne cijeni medicinske sestre i tehničare. Po njegovim riječima mnoge mobing zbog straha i ne prijavljuju, a one koje to učine  budu uglavnom “zaštićene” tako da ih se premjesti na neko drugo radno mjesto što im uzrokuje dodatan stres dok zlostavljači nemaju nikakve sankcije.

Dvije njegovateljice na 70 ljudi

Kod većine koncesionara i privatnika uvjeti su također sramotno loši i ponižavajući, tvrdi Škibola. U mnogim privatnim ustanovama, posebno domovima za starije i nemoćne osobe, sestre rade za minimalne plaće, a broj za koje skrbe je prevelik i izvan svih normi. Tako se događalo da jedna medicinska sestra sa jednom ili dvije njegovateljice skrbi za 70 ljudi, upozorio je Škibola.

Napomenuo je kako su mnoge medicinske sestre vrlo nezadovoljne trudom i rezultatima koje čini Komora medicinskih sestara u koju su obavezne biti učlanjene i plaćati članarinu i zbog svega toga mnoge dožive i sindrom sagorijevanja na poslu.

FOTO Ilustracija / Cropix

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI