Problemi Ivana iz Velikog Otoka: “Plivam, a Hrvatske vode traže 20 tisuća kuna”

Ivan Boroš iz Velikog Otoka već se dugo muči s problemom slivnih voda koje se kod gotovo svake kiše ili snijega slijevaju u njegovo dvorište pa iza kuće ima pravu malu baru. Svoj je problem prijavljivao nekoliko puta, no dosad se nije ništa riješilo, a prošle mu je godine stigao ček Hrvatskih voda na čak 20 tisuća kuna koje mora platiti kao vodni doprinos za ozakonjenje građevine stambene namjene i jednostavne gospodarske zgrade poljoprivredne namjene.

– Problemi traju već dugi niz godina, na primjer, tri sam godine samo čekao građevinsku dozvolu, legalizacija tih objekata i papirologija traje godinama i za to sam dosad potrošio sigurno 60 tisuća kuna. Sada bih Hrvatskim vodama trebao platiti dodatnih 20 tisuća, a imam baru u dvorištu – požalio se Ivan.

Ivan Boroš

Dodaje kako legalizaciju redovito i dalje plaćaju kvartalno pa mu nije jasno zašto moraju dodatno plaćati 20 tisuća Hrvatskim vodama, a najviše mu smeta što se njegov problem godinama ignorira.

– Više puta smo i sami probali riješiti taj problem, ali ne možemo. Ne bih ništa rekao da to ne plaćamo kvartalno. Stvarno ne znam zašto bih trebao platiti tih 20 tisuća, a na kraju ni ne znam otkud da uzmem taj novac jer živim od mirovine. Žalio sam se nekoliko puta i svaki mi je put  žalba odbijena, a nitko nije ni došao na teren da vidi stanje u dvorištu – rekao je Ivan.

Upit o ovom problemu poslali smo i u Hrvatske vode koje su rekle kako je Ivan još 2013. godine podnio zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada na lokaciji Veliki Otok 1a i to Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode u Koprivničko-križevačkoj županiji koji je izdao Rješenje 28.02.2020. godine te je predmet proslijeđen Hrvatskim vodama VGI za mali sliv Bistra koje su u upravnom postupku po službenoj dužnosti, a na temelju ovjerenog IM-obrasca i analitičkog obračuna izrađenog od ovlaštenog projektanta, donijele Rješenje o visini vodnog doprinosa u iznosu od 20.094,19 kn.

– Vodni doprinos obračunava se sukladno Pravilniku o obračunu i naplati vodnog doprinosa te Uredbi o visini vodnog doprinosa. Također, uz Rješenje je obvezniku dostavljena obavijest o mogućnosti plaćanja na rate, iako to obveznik nije tražio u dostavljenom IM-obrascu. Prema navedenim propisima, nije moguće umanjenje iznosa vodnog doprinosa – rekli su nam u Hrvatskim vodama. Priopćili su i kako prikupljena sredstva vodnog doprinosa imaju namjenski karakter i troše se za izgradnju zaštitnih vodnih građevina te preventivnu i redovnu obranu od poplava na vodnom dobru i javnom vodnom dobru, dok slivne vode koje uzrokuju problem nisu uzrokovane vodnim režimom kojim upravljaju Hrvatske vode jer blizu predmetnih građevina i zemljišta nemaju vodotoke u nadležnosti.

– Hrvatske vode nisu zaprimile nikakav službeni zahtjev od obveznika o rješavanju navedenih problema. Prema činjenicama koje su nam za sada na raspolaganju, tumačimo da se radi o komunalnom pitanju iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave – poručili su iz Hrvatskih voda.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI