Problemi Ivana iz Velikog Otoka: “Plivam, a Hrvatske vode traže 20 tisuća kuna”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivan Boroš iz Velikog Otoka već se dugo muči s problemom slivnih voda koje se kod gotovo svake kiše ili snijega slijevaju u njegovo dvorište pa iza kuće ima pravu malu baru. Svoj je problem prijavljivao nekoliko puta, no dosad se nije ništa riješilo, a prošle mu je godine stigao ček Hrvatskih voda na čak 20 tisuća kuna koje mora platiti kao vodni doprinos za ozakonjenje građevine stambene namjene i jednostavne gospodarske zgrade poljoprivredne namjene.

– Problemi traju već dugi niz godina, na primjer, tri sam godine samo čekao građevinsku dozvolu, legalizacija tih objekata i papirologija traje godinama i za to sam dosad potrošio sigurno 60 tisuća kuna. Sada bih Hrvatskim vodama trebao platiti dodatnih 20 tisuća, a imam baru u dvorištu – požalio se Ivan.

Ivan Boroš

Dodaje kako legalizaciju redovito i dalje plaćaju kvartalno pa mu nije jasno zašto moraju dodatno plaćati 20 tisuća Hrvatskim vodama, a najviše mu smeta što se njegov problem godinama ignorira.

– Više puta smo i sami probali riješiti taj problem, ali ne možemo. Ne bih ništa rekao da to ne plaćamo kvartalno. Stvarno ne znam zašto bih trebao platiti tih 20 tisuća, a na kraju ni ne znam otkud da uzmem taj novac jer živim od mirovine. Žalio sam se nekoliko puta i svaki mi je put  žalba odbijena, a nitko nije ni došao na teren da vidi stanje u dvorištu – rekao je Ivan.

Upit o ovom problemu poslali smo i u Hrvatske vode koje su rekle kako je Ivan još 2013. godine podnio zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada na lokaciji Veliki Otok 1a i to Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode u Koprivničko-križevačkoj županiji koji je izdao Rješenje 28.02.2020. godine te je predmet proslijeđen Hrvatskim vodama VGI za mali sliv Bistra koje su u upravnom postupku po službenoj dužnosti, a na temelju ovjerenog IM-obrasca i analitičkog obračuna izrađenog od ovlaštenog projektanta, donijele Rješenje o visini vodnog doprinosa u iznosu od 20.094,19 kn.

– Vodni doprinos obračunava se sukladno Pravilniku o obračunu i naplati vodnog doprinosa te Uredbi o visini vodnog doprinosa. Također, uz Rješenje je obvezniku dostavljena obavijest o mogućnosti plaćanja na rate, iako to obveznik nije tražio u dostavljenom IM-obrascu. Prema navedenim propisima, nije moguće umanjenje iznosa vodnog doprinosa – rekli su nam u Hrvatskim vodama. Priopćili su i kako prikupljena sredstva vodnog doprinosa imaju namjenski karakter i troše se za izgradnju zaštitnih vodnih građevina te preventivnu i redovnu obranu od poplava na vodnom dobru i javnom vodnom dobru, dok slivne vode koje uzrokuju problem nisu uzrokovane vodnim režimom kojim upravljaju Hrvatske vode jer blizu predmetnih građevina i zemljišta nemaju vodotoke u nadležnosti.

– Hrvatske vode nisu zaprimile nikakav službeni zahtjev od obveznika o rješavanju navedenih problema. Prema činjenicama koje su nam za sada na raspolaganju, tumačimo da se radi o komunalnom pitanju iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave – poručili su iz Hrvatskih voda.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

U Križevcima se zapalila vikendica

Jučer, 7. ožujka, u prijepodnevnim satima u Križevcima u Ulici Gornje Vine izbio je požar u vikendici zbog propadanja žara u ventilacijski prostor. Požar su

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI