Problemi nisu bezopasni: Vaš vam zubar može spasiti život!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Znamo da je glavni uzrok propadanja zuba karijes, a da karijes uzrokuje bakterija. S obzirom na to da većina populacije ima popravljeno barem nekoliko zuba, svjesni smo koliko je bolest raširena. Infekcija se može širiti kroz zubno tkivo do vrha korijena i izaći u duboka tkiva čeljusti.

Zato je važno pravovremeno popraviti zahvaćene zube da se spriječi daljnje širenje bakterije krvotokom do svih organa, što može rezultirati njihovim oštećenjem, ali i poremećajem imunološkog sustava. Osim putem tkiva u sredini zuba, upala se može širiti i od zubnog mesa, a istraživanja su pokazala porast rizika od infekcija dišnog sustava, oboljenja srca i krvožilnog sustava, dijabetesa, komplikacija u trudnoći, osteoporoze, reumatoidnog artritisa, pa čak i povećan rizik od tumorskih oboljenja. Upravo zato potrebno je svakih pola godine kontrolirati zdravlje zubi i uočiti potencijalne probleme.

Osim zdravlja zuba, sluznice i zubnog mesa, potrebno je kontrolirati i jezik, slinu, zadah i mjesta koja krvare. Većina problema u ustima je bezopasna i lako rješiva, ali treba biti svjestan da ponekad mogu postati i ozbiljni.

Ne zanemarujte upalu zubnog mesa

Zdrava sluznica i desni su svijetloružičaste boje, dok tamnija crvena boja može ukazivati na upalu. Prvi znaci bolesti desni su otok i povećanje volumena, a kasnije i krvarenje na dodir. Također, prvi simptomi mogu biti i smanjenje zubnog mesa i otkrivanje korijena zuba, što ga čini izloženim na hladnoću i daljnje propadanje korijena zuba.

Ako se krvarenje pojavi nakon pranja zuba, ne treba paničariti, jer je najčešće posljedica oštećenja zubnog mesa zubnom četkicom te je potrebno promijeniti tehniku četkanja i koristiti mekanu četkicu. Ako je krvarenje učestalo i traje nekoliko minuta, možemo sumnjati na akutnu ili kroničnu upalu zubnog mesa. Bolesti desni potrebno je što prije liječiti jer samo pravovremeni zahvati mogu riješiti problem i produljiti vijek trajanja takvih zuba.

Mogu li pacijenti s jakim upalama desni dobiti implantate?

Kod svake vrste upale nužno je prvo smiriti situaciju, odnosno krvarenje i napredak bolesti. Nakon potpunog smirivanja znakova bolesti, sanirani pacijenti mogu dobiti implantate. Najveći rizik predstavljaju pacijenti s upalama desni, s obzirom na to da imaju genetsku sklonost i da je sastav bakterija specifičan te se upala vrlo lako ponovno aktivira. Navedeni pacijenti trebaju cijeli život imati odličnu oralnu higijenu i redovito kontrolirati stanje zuba i zubnog mesa. Profesionalno čišćenje u ordinaciji potrebno je obavljati svakih 3-6 mjeseci, a po potrebi planirati i operaciju zubnog mesa kako bi se spriječio napredak bolesti.

Opće bolesti i stres mogu potaknuti oboljenja u ustima

Kao što oboljenja u ustima mogu dovesti do bolesti bilo gdje u organizmu, također, opće bolesti mogu potaknuti oboljenja u ustima. Stres također doprinosi razvoju bolesti jer podiže razinu adrenalina koji ubrzava rad srca, disanja i krvnog tlaka. Temeljem saznanja iz najnovijih istraživanja možemo steći uvid u međusobnu povezanost cijelog organizma te potrebe za što ranijim otkrivanjem problema i njegovim uklanjanjem.

Ranice u ustima

Ranice koje najčešće imamo u ustima su afte, no u potpunosti su bezopasne i nalazimo ih na sluznici obraza i pod jezikom. Ne zahtijevaju nikakvu posebnu terapiju i spontano nestaju nakon nekoliko dana. Herpes je drugi po učestalosti uzrok ranica u ustima na području usne, nepca i zubnog mesa. Herpes koji je zahvatio veće područje zahtijeva antivirusnu terapiju i pojavljuje se u osoba s narušenim imunološkim stanjem.

Loš zadah može upućivati na bolesti desni

Loš zadah koji traje duže od dva tjedna obično upućuje na probleme s desnima, odnosno na teži oblik upale i specifične bakterije. Kontrola stanja u ustima je prvo što treba napraviti, jer se jednostavno obavi. Nastavak zadaha može upućivati na probleme sa sinusima, tonzilama i želucem.

Izgled i bolesti jezika također su bitni Najčešće promjene koje zahvaćaju jezik su osjećaj suhoće usta i pečenja, metalan okus u ustima, hrana  bez okusa, ljepljiva i suha sluznica, dok je jezik bjelkaste boje. Ove promjene mogu biti posljedica infekcije, posebno gljivica, alergijske reakcije ili imunoloških poremećaja, kaže Nikola Petričević, stomatolog, na portalu najdoktor.com.
FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI