Problemi nisu bezopasni: Vaš vam zubar može spasiti život!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Znamo da je glavni uzrok propadanja zuba karijes, a da karijes uzrokuje bakterija. S obzirom na to da većina populacije ima popravljeno barem nekoliko zuba, svjesni smo koliko je bolest raširena. Infekcija se može širiti kroz zubno tkivo do vrha korijena i izaći u duboka tkiva čeljusti.

Zato je važno pravovremeno popraviti zahvaćene zube da se spriječi daljnje širenje bakterije krvotokom do svih organa, što može rezultirati njihovim oštećenjem, ali i poremećajem imunološkog sustava. Osim putem tkiva u sredini zuba, upala se može širiti i od zubnog mesa, a istraživanja su pokazala porast rizika od infekcija dišnog sustava, oboljenja srca i krvožilnog sustava, dijabetesa, komplikacija u trudnoći, osteoporoze, reumatoidnog artritisa, pa čak i povećan rizik od tumorskih oboljenja. Upravo zato potrebno je svakih pola godine kontrolirati zdravlje zubi i uočiti potencijalne probleme.

Osim zdravlja zuba, sluznice i zubnog mesa, potrebno je kontrolirati i jezik, slinu, zadah i mjesta koja krvare. Većina problema u ustima je bezopasna i lako rješiva, ali treba biti svjestan da ponekad mogu postati i ozbiljni.

Ne zanemarujte upalu zubnog mesa

Zdrava sluznica i desni su svijetloružičaste boje, dok tamnija crvena boja može ukazivati na upalu. Prvi znaci bolesti desni su otok i povećanje volumena, a kasnije i krvarenje na dodir. Također, prvi simptomi mogu biti i smanjenje zubnog mesa i otkrivanje korijena zuba, što ga čini izloženim na hladnoću i daljnje propadanje korijena zuba.

Ako se krvarenje pojavi nakon pranja zuba, ne treba paničariti, jer je najčešće posljedica oštećenja zubnog mesa zubnom četkicom te je potrebno promijeniti tehniku četkanja i koristiti mekanu četkicu. Ako je krvarenje učestalo i traje nekoliko minuta, možemo sumnjati na akutnu ili kroničnu upalu zubnog mesa. Bolesti desni potrebno je što prije liječiti jer samo pravovremeni zahvati mogu riješiti problem i produljiti vijek trajanja takvih zuba.

Mogu li pacijenti s jakim upalama desni dobiti implantate?

Kod svake vrste upale nužno je prvo smiriti situaciju, odnosno krvarenje i napredak bolesti. Nakon potpunog smirivanja znakova bolesti, sanirani pacijenti mogu dobiti implantate. Najveći rizik predstavljaju pacijenti s upalama desni, s obzirom na to da imaju genetsku sklonost i da je sastav bakterija specifičan te se upala vrlo lako ponovno aktivira. Navedeni pacijenti trebaju cijeli život imati odličnu oralnu higijenu i redovito kontrolirati stanje zuba i zubnog mesa. Profesionalno čišćenje u ordinaciji potrebno je obavljati svakih 3-6 mjeseci, a po potrebi planirati i operaciju zubnog mesa kako bi se spriječio napredak bolesti.

Opće bolesti i stres mogu potaknuti oboljenja u ustima

Kao što oboljenja u ustima mogu dovesti do bolesti bilo gdje u organizmu, također, opće bolesti mogu potaknuti oboljenja u ustima. Stres također doprinosi razvoju bolesti jer podiže razinu adrenalina koji ubrzava rad srca, disanja i krvnog tlaka. Temeljem saznanja iz najnovijih istraživanja možemo steći uvid u međusobnu povezanost cijelog organizma te potrebe za što ranijim otkrivanjem problema i njegovim uklanjanjem.

Ranice u ustima

Ranice koje najčešće imamo u ustima su afte, no u potpunosti su bezopasne i nalazimo ih na sluznici obraza i pod jezikom. Ne zahtijevaju nikakvu posebnu terapiju i spontano nestaju nakon nekoliko dana. Herpes je drugi po učestalosti uzrok ranica u ustima na području usne, nepca i zubnog mesa. Herpes koji je zahvatio veće područje zahtijeva antivirusnu terapiju i pojavljuje se u osoba s narušenim imunološkim stanjem.

Loš zadah može upućivati na bolesti desni

Loš zadah koji traje duže od dva tjedna obično upućuje na probleme s desnima, odnosno na teži oblik upale i specifične bakterije. Kontrola stanja u ustima je prvo što treba napraviti, jer se jednostavno obavi. Nastavak zadaha može upućivati na probleme sa sinusima, tonzilama i želucem.

Izgled i bolesti jezika također su bitni Najčešće promjene koje zahvaćaju jezik su osjećaj suhoće usta i pečenja, metalan okus u ustima, hrana  bez okusa, ljepljiva i suha sluznica, dok je jezik bjelkaste boje. Ove promjene mogu biti posljedica infekcije, posebno gljivica, alergijske reakcije ili imunoloških poremećaja, kaže Nikola Petričević, stomatolog, na portalu najdoktor.com.
FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI