Problemi s distribucijom cjepiva: ‘Ovo je kidnapiranje cjepiva.’

Premijer Andrej Plenković održao je sastanak s ministrima i županima o podjeli sredstava iz Europske unije namjenjenima za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije nakon potresa.

– Bio je to jedan vrlo konstruktivan i uspješan sastanak s vrlo jasnim hodogramom za dajnje aktivnosti – rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako će svi dogovoreni natječaji krenuti već kroz ovaj i idući tjedan, smatra da ćemo potrošiti sva sredstva, ali i naglasio kako sve treba biti transparentno i po zakonu.

Naravno, bilo je i riječi o vrlo aktualnoj temi cijepljenja i usporavanja distribucije dogovorenih količina koje neće stizati onim tempom kako se isprva činilo.

– Mi smo na sastanku prošlog tjedna dogovorili čvrst stav da se treba poštovati različita dinamika isporuke cijepiva. Već sam ranije govorio da će diplomacija oko cjepiva biti glavna sintagma ovih mjeseci i to se pokazalo točnim, a sada se diplomacija oko cjepiva pomalo pretvara u kidnapiranje cjepiva. Određene zemlje plaćaju više nego što je dogovoreno. Mi još nismo išli prema drugim cijepivima osim prema onima oko kojih smo se već dogovorili – istaknuo je premijer.

– Do ljeta imamo pokrivenu svu ugroženu populaciju. Mislim da ćemo osigurati doze za drugu turu cjepiva. Rok je 21. dan i može se produžiti. Neće se doći u opasnost da netko ne dobije drugu dozu. Postoje na nacionalnoj razini mali broj političara koji je primio prvu dozu. Predsjednik je izrazio želju da primi. Ponudili smo isti tretman Saboru, dio ministara je primio. To su po meni važne poruke, i to je mala doza cjepiva – istaknuo je.

Rečeno je kako nije bilo riječi o drugim načinima nabave cjepiva, poput primjerice da se Hrvatska izravno obrati proizvođačima cjepiva.

– Jednom kad se to napravi, onda je gotovo – rekao je Plenković i dodao:

– Ako imate ugovor koji ste ispregovarali i plaćate ne malu cijenu, ne vidim smisla za novim pregovorima ili nuđenjem više cijene. Mislim da je normalno da obje strane ispoštuju što je dogovoreno i iskoristit ćemo sva sredstva koja imamo da se to i dogodi – rekao je.

– Trenutno u EU vlada veliki oprez zbog novih varijanti virusa. I sami problemi s isporukom cjepiva nalažu da moramo biti oprezni kako bi mirni dočekali proljeće. Mi smo zadovoljni s dinamikom pada brojeva, ali moramo biti oprezni. Ministri su dobili naloge da pokušaju pronaći neke segmente gdje možemo napraviti određene pomake. Reći ćemo sve o mjerama, sada nije trenutak, a moramo nešto ostaviti i stožeru – rekao je Plenković. (24sata)

Trenutno traje i pressica na kojoj se upravo govori o velikim problemima s cjepivom.

“Do jučer smo potrošili 69 tisuća doza cjepiva. S dvije doze cijepljeno je 11.907 ljudi”, rekao je Krunoslav Capak te dodao kako Hrvatska ne planira ulaziti u pregovore s Rusijom i kinom oko cjepiva.

“Europa će iskoristiti svoje mogućnosti da uvjeri proizvođače da poštuju ugovore”, dodao je Božinović.

“Što se Mađarske tiče, imamo informaciju da je Rusija uvela sputnjik zbog treće faze ispitivanja”, rekao je Capak.

“Rekli smo da nam je značajan broj doza ustegnuo Pfizer, da ćemo imati zastoje. Nadamo se da će uskoro doći Astrazeneca. Za neke ćemo trebati odgodu od tjedan dana, to ništa ne znači za one koji čekaju drugu dozu. Pfizer to kaže. Neće ništa poremetiti u stjecanju imuniteta cijepljenika ako bude kasnilo tjedan dana”, rekao je Capak.

“13.560 doza nam je uskraćeno od Pfizera u sljedeća četiri tjedna. Nadamo se da će nakon toga isporuka biti planirana, da ćemo uhvatiti ritam onda”, govori Capak.

“Količine koje obećava AstraZeneca su puno veće nego Pfizerove, prva je sredinom drugog mjeseca. Mi razmišljamo što napraviti ako bi se ovakve male isporuke nastavile, ali još se nadamo da će se isporuke povećati, da će farmaceutska industrija popraviti ovo što je smanjila isporuke za sve države pa tako i za Hrvatsku”, rekao je Capak, a prenosi Index.

FOTO Goran Mehkek / CROPIX

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI