Procjena stanovništva u županiji: U samo godinu dana izgubili smo naselje veličine Reke

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Državni zavod za statistiku u petak je objavio najsvježije procjene broja stanovnika po županijama za 2019. godinu, a Koprivničko-križevačka u samo godinu dana izgubila je njih 1300 ili naselje veličine Reke, koprivničkog prigradskog naselja. Iako su prve procjene govorile kako bismo 2019. mogli zaključiti s nešto blažim padom i 106.974 stanovnika, ipak korigirani podaci govore kako nas je 106.367.

Podaci su alarmantni i u „minusu“ su gotovo sve hrvatske županije, osim Zadarske, Istarske i Dubrovačko-neretvanske, no povećanje broja stanovnika u tim regijama je simbolično. Rast je imao tek Grad Zagreb s gotovo tri tisuće duša više negoli godinu dana ranije. Najveći pad bilježi Osječko-baranjska s gotovo pet tisuća stanovnika manje nego u 2018.

Iduće godine trebao bi biti redovan popis stanovništva i ako je suditi po trendovima, Hrvatska bi već 2021. mogla završiti, po prvi put, ispod četiri milijuna duša. Trenutno je, prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj 4,065.253 stanovnika i nastavlja se pad broja stanovnika. Posljednji put blago smo rasli sada već daleke 2005. godine.

Na negativne demografske trendove nije imun gotovo nitko, a pogotovo županije s pretežito ruralnim i starijim stanovništvom okrenutim poljoprivredi, poput Podravine i Prigorja. Od 2010. godine do danas izgubili smo tako 10.000 stanovnika, gotovo grad veličine Križevaca (11.000 stanovnika op.a.).

– Uzmemo li u obzir trend prirodnog prirasta i migracija zadnjih godina, ne dogode li se neke bitne promjene, procjene su vrlo pesimistične – kazao nam je Koprivničanac Dragutin Feletar, jedan od vodećih hrvatskih geografa i demografa te naveo kako bi do kraja stoljeća naša županija trebala imati tek nešto više od 68.000 žitelja, a veći dio ruralnih naselja jednostavno bi nestao.

U prilog lošoj demografskoj slici govori i činjenica da je lani iz našeg kraja odseljeno 1600 stanovnika, polovica u inozemstvo, a doselilo se njih 950, trećina iz inozemstva. I prirodni prirast nam je u „debelom“ minusu, u županiji je lani umrlo 1514 osoba, a rođeno tek 976, što je najniži broj u novijoj povijesti.

U Koprivničko-križevačkoj svaka peta osoba, dodajmo, starija je od 65 godina.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Imamo 13 novih slučajeva korone, testirano 90

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je na području županije potvrđeno 13 novih slučajevabolesti COVID-19.  Trenutno je aktivno 234 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI