Procvala im banana: Berbe neće biti jer će mraz uništiti plodove!

Na imanju obitelji Šerbeđija u Podravskim Sesvetama u Ulici Mihovila Pavleka Miškine procvjetala je ukrasna banana. Prvi put u šest godina otkako su Ivan i njegova supruga Jasenka posadili dobivenu sadnicu, banana je procvala i cvjetovi su puni plodova. 

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Sadnicu banane dobio sam na dar i posadili smo je isključivo kao ukras zbog velikih listova. Nismo se nadali da će ikad procvjetati jer to nije tipično stablo banane, a i naše podneblje baš ne odgovara klasičnom uzgoju – priča nam Ivan Šerbeđija.

No, ova godina klimatološki je bila iznimno prevrtljiva pa se, dodaje Ivan, dogodilo svojevrsno čudo prirode. Dugotrajno sušno razdoblje, kao i topli početak jeseni, ostavili su traga i na njihovoj banani.

– Prvo smo imali proljeće koje više nalikovalo na kasnu zimu zbog niskih temperatura i kišnih razdoblja. Onda je stiglo pravo sušno ljeto koje se dobro protegnulo i na početak jeseni pa je to vjerojatno razlog zbog kojeg je naša banana prvi put u šest godina procvjetala – ističe Ivan Šerbeđija.

Za bananu bi bilo dobro da se topla jesen produžila, no najave meteorologa ne idu u prilog razvoju njenih plodova.

– Vrlo brzo možemo očekivati prve mrazove pa berbe na našem imanju sigurno neće biti. Plodovi su još uvijek mali i zeleni i trebalo bi im barem još dva mjeseca da budu spremni za berbu. Dotad će temperature zraka biti niske pa će mraz „pofuriti“ cvjetove. Za nas je čudo i sama činjenica da je banana prvi put procvala – zaključio je Ivan Šerbeđija.

FOTO Stjepan Jagić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI