PROCVAT STANOGRADNJE Iduće godine na tržištu čak 200 novih stanova u Koprivnici

Kako kaže Jasna Golubić, gradska pročelnica za izgradnju grada i prostorno uređenje, vidljivo je povećanje broja izdanih građevinskih dozvola, što za kuće, što za zgrade


Autor: podravski.hr — 17.10.2017. / 14:39 Aktualno

Ponuda novih stanova mogla bi smanjiti cijene starih

U Koprivnici će se do kraja sljedeće godine na tržištu naći dvjestotinjak novih stanova. U tijeku je gradnja tri nove stambene zgrade, a uskoro se kreće u radove na izgradnji još minimalno dvije ili tri.
Prema podacima Grada Koprivnice, od početka ove godine do danas izdano je osam građevinskih dozvola za zgrade koje će ukupno imati 54 stana, a u tijeku je izdavanje još dvije građevinske dozvole za zgrade s ukupno 105 stanova. Kako kaže Jasna Golubić, gradska pročelnica za izgradnju grada i prostorno uređenje, vidljivo je povećanje broja izdanih građevinskih dozvola, što za kuće, što za zgrade. Jedna od zgrada s 18 stanova koja bi trebala biti gotova do kraja godine je ona u Ulici pravednika među narodima, a investitor je Darko Grošić.
– Mogu reći da je potražnja za stanovima dobra, pola je već prodano, a sama zgrada bit će gotova do kraja ove godine. Budući da se u Koprivnici gradi još nekoliko većih ili manjih zgrada, nisam optimističan po pitanju tako velike potražnje. Čak 150 ili 200 novih stanova jako je puno za Koprivnicu, a ne znam može li to podnijeti grad ove veličine– rekao je Darko Grošić.
Kako kaže, prosječna cijena kvadrata novog stana u Koprivnici iznosi 1150 eura, što je manje nego u Čakovcu ili Bjelovaru, no cijenu određuje i lokacija.
– Treba još vidjeti hoće li svi najavljeni projekti dobiti građevinsku dozvolu, a isto tako smatram da jedina zarada od prodaje stanova dolazi ako se ulaže vlastiti kapital. Graditi s kreditom nije isplativo i tu se u pravilu ne zarađuje – kazao je Grošić.
Osim njegove zgrade, u izgradnji je zgrada s 25 stanova u Gundulićevoj ulici, a prema riječima vlasnika tvrtke Centar Kovačić iz Ludbrega koja gradi stambenu zgradu na Varaždinskoj cesti i koja će imati 30 stanova, ona bi nakon više godina gradnje trebala biti gotova do rujna iduće godine. Goran Kostanjevec, direktor tvrtke Ligo, koji će u suradnji s Tehnikom graditi jednu od najsuvremenijih zgrada u Koprivnici, kaže kako potražnje za stanovima ima te vjeruje da će se ljudi radije odlučiti uložiti u nekretninu nego štedjeti.
– Uskoro kreće gradnja zgrade kod Ulice braće Radić, imat će 50 stanova koji će biti u A razredu – kazao je Kostanjevec.
Planove za gradnju u sljedećoj godini ima i tvrtka Coart.
– Plan nam je sljedeće godine izgraditi još jednu zgradu s 45 stanova iz zgrade policijske uprave. Do sada imamo dobra iskustva s prodajom novih stanova i vjerujem da će tako biti i s ovom zgradom – kazao je Mirko Patrčević, direktor Coarta.
Dodajmo k tomu da se čeka građevinska dozvola za gradnju 44 stana na Florijanskom trgu. Zlatko Lukačević, vlasnik agencije Quart nekretnine, kaže kako je ponuda novih stanova u razini desetogodišnjeg prosjeka.
– Dvjestotinjak novih stanova u Koprivnici prodavat će se barem tri godine. Vjerujem da će doći do pada cijene ‘starih’ stanova i da će se tu napraviti veća cjenovna razlika između njih i novih. Još će se više gledati lokacija i oprema, tako da će se i cijene novih stanova razlikovati – kazao je Lukačević. (sm)
FOTO: NIKOLA WOLF

Darko Grošić, koprivnički građevinski poduzetnik