Prodao zemlju nakon pola stoljeća muke: Seljak ne umire, on je već uništen

Podravski list profile

Nakon pedeset godina bavljenja poljoprivredom, Josip Radotović iz Malih Sesveta kod Križevaca ove je godine prvi put dočekao jutro u kojemu ne mora rano ustati, pa na zemlju. Odlučio je da je dosta i prodao je svojih desetak hektara.

– Ostavil sam si još koju ovcu i svinju, da prikrpam nekaj svojoj penziji od tisuću kuna. Da, tolko sam dobil nakon više od 40 godina kolko sam si sam plaćal doprinose – kaže Josip.

Zemlju je kupio njegov prvi susjed, koji još jedini u Malim Sesvetama drži krave. Josip je, veli, nekad imao i 28 grla, a na gospodarstvu je držao i konje. No, to je sada stvar prošlosti, nasljednika koji bi preuzeo gospodarstvo nema.

– Supruga je htjela da sin bude svećenik, pa je otišel u Zagreb na studij teologije, ali se oženil na petoj godini i dobil decu. Već i njegov sin ima dete, pa sam pradjed. Fala bogu kaj nije ostal na zemlji. Seljak je totalno uništen – rezignirano će Josip.

Pripovijeda kako je u obližnjem Carevdaru nekad bilo 1800 krava, a sad ih je jedva desetak.

– Zakej je tak? Gledajte Križevac, to je seljački grad, a kolko je samo v njemu trgovačkih lanaca. Ljudi neće kupovati domaće. Osim toga, nema više ni ko delati. Evo, u Sevetama je 12 kuća, a u njima devet dečki koji se nikad nisu ženili, a već bi trebali biti dede. U selu nema dece. Da nemam mog pajdaša Đure, koji mi povremeno pomaže, ne bi našel nikog drugog – pripovijeda Josip.

Nije tako samo u Malim Sesvetama, dodaje, tako je svugdje. – Nije to da selo polako umire, ono je totalno uništeno – ponavlja Josip Radotović nakon što je pola stoljeća živio na zemlji i od nje.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI