Prof. dr. Čuklić: U Prigroju se stvara opasna eko-bomba, prva takva u državi!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Politička kampanja već je odavno krenula, a jednu od niza medijskih konferencija održala je i županijska organizacija SDP-a predvođena Mladenom Kešerom, inače načelnikom Općine Kalnik. Na presici su odlučili obavijestiti javnost o potencijalnoj eko-bombi koja se, kako su rekli, rađa na području Općine sv. P. Orehovec u Prigorju.

O tome je govorio prof. dr. Dražen Čuklić, inače sveučilišni profesor na križevačkom Visokom gospodarskom učilištu, stručnjak za govedarstvo i mljekarstvo, koji iza svojih rečenica ne stoji samo stranački, nego svojom diplomom. Stvari, kako navode u SDP-u, izmiču kontroli…

Štefanija Ruchte, Mladen Kešer i prof. dr. Dražen Čuklić

Ističu kako na području Općine sv. Petar Orehovec postoje dvije bioenergane, jedna Gregurovec snage 2 kilovata, druga Orehovec 1 kilovat. Obje daju električnu energiju, no iz kukurzne silaže stvaraju i nusprodukt kojim se gnoje brojna prigorska polja. Problem je nastao kad su vlasnici, navode, dobili dozvolu za dovoz opasnog bio otpada iz Austrije i Italije. To je potvrdila i sumještanka Štefanija Ruchte koja je čak i snimila strane kamione kako dovoze sumnjivu sirovinu.

Inače radi se o općini koja, s obzirom na broj stanovnika, ima i najviše grla stoke, po nekim procjenama samo oko 10.000 grla goveda. Prof. dr. Dražen Čuklić ističe da je prva ideja bila plemenita, da se proizvodi struja i zbrinu ogromne količine stajskog gnoja, a da se bio digestat razvozi po poljima.

No, navodi i kako je gradnja druge bioplinare u Orehovcu bila nepotrebna, jer se sad stvara previše tog digestata koje količine prigorska polja “ne mogu istrpjeti” i koji je po sastavu “vrlo upitne kvalitete”.

-Sve je kulminiralo početkom godine kad su vlasnici odlučili umjesto kukuruzne silaže kao sirovinu dovoziti opasan biološki otpad iz Austrije i Italije. On je upitne kvalitete, to su separati, ostatci kanalizacije iz europskih gradova, otpada iz industrije… I tu smo shvatili da će se digestat za polja sad dobivati od ovih sumnjivih sirovina – priča prof. dr. Čuklić i dodaje kako su saznali da su 2017. godine u tajnosti dobivene dozvole za dovoz tog otpada.

-I to su dobili bez ikakvog informiranja stanovnika općine. Sve ide prema tome da prestanu otkupljivati preskupu im kukuruznu silažu i prebaciti se upravo na ovaj opasan bio otpad koji se očito više nema kamo skladištiti u Austriji i Italiji. Oni valjda misle da su tu priprosti seljaci koji se neće buniti i kojima to neće smetati – domeće prof. dr. Čuklić.

Po njemu je sporna i koncentracija nekih teških metala u tom digestatu koji se već mjesecima baca po prigorskim poljima. No, s obzirom da nitko ne radi analize ne znaju točno koliko recimo ima kadmija, bora, nikla, arsena…

-Znamo samo da se koncentracije multipliciraju u odnosu na one u kukuruznoj solaži. Postoji čak i zakon da se takav digestat ne smije voziti na polja na kojima su kulture od kojih se hranimo, no to se ne provodi. S tih polja recimo dobijete hranu za kravice, dobijete meso ili mlijekom hranite svoju djecu… A gnojeno je digestatom od opasnog otpada – ističe Čuklić koji otkriva da se nakon dugog niza godina polja nepovratno uništavaju, a to se dogodilo i u brojnim europskim zemljama.

Da se na području općine teško živi, istaknula je i mještanka Štefanija Ruchte koja navodi da je smrad nesnosan te da se noću puštaju plinovi.

-Željela bih znati što to dovoze – dodaje, dok je Mladen Kešer potvrdio kako mještani općine pokreću peticiju da se to zaustavi te proziva Županiju što im je dala takvu dozvolu za gopodarenje otpadom, načelnika Franju Poljaka (HDZ) da on za sve dobro zna, da Općina očito dobiva naknadu za rad bioplinare i da bez obzira na to nešto učini. Dodaje i da, koliko zna, to je prvo takvo bio postrojenje u Hrvatskoj koje koristi ovu vrstu otpada.

Foto Ilustracija / Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI