Prof. Matić: Pripremio sam šampanjac, znao sam da ćemo ga taj dan naći

Podravski list profile

Prošlo je nešto više od osam godina otkako je u križevačkom prigradskom naselju Majurec ekipa astronoma entuzijasta pronašla meteorit.
Dobio je ime Križevci i kao prvi meteorit pronađen u našoj zemlji zaveden je u svjetski katalog meteorita. Velik pronalazak dogodio se nedugo pošto je osnovana astrološka udruga Perzeidi, na čijem je čelu profesor Ratko Matić. On se prisjeća kako je tekla potraga.
– Meteorit je pao 5. veljače 2012. godine oko 25 minuta nakon ponoći po našem vremenu. U nedjelju 13. veljače organizirana je prva potraga, u kojoj je sudjelovalo 30-ak ljudi iz cijele Hrvatske na čelu s našim poznatim astronomom Koradeom Korlevićem. Tada ga nismo pronašli jer smo mjesto pada ‘fulali’ za oko 500 metara. Iduće nedjelje, 20. veljače, krenuli smo ponovno i vrlo brzo, oko 9.30 sati, pronašli meteorit – pripovijeda Matić.
Uvjeren u uspjeh toga dana, on je, veli, pripremio šampanjac, koji je 30-ak tragača podijelilo kako bi proslavilo veliki događaj. No, tko je prvi položio ruku na svemirsko tijelo?
– Prije potrage potpisali smo sporazum kojim se određuje kako se neće isticati osoba koja pronađe meteorit, nego će za to biti zaslužni svi. Da se ne bismo potukli kao kauboji za zlato. Faktografije radi, prvi je ruku na meteorit položio jedan tinejdžer iz Istre – veli Matić.
Meteorit Križevci potječe s asteroida Hebe, koji leti između Marsa i Jupitera, a vjerojatno se prije nekoliko milijuna godina sudario s drugim asteroidom. U Zemljinu atmosferu ušao je komad težak oko stotinu kilograma, no tada se raspao, a također je dio uslijed visoke temperature ispario.

Profesor Ratko Matić

– Kad tijelo iz svemira tako velikom brzinom, od nekoliko desetaka tisuća metara u sekundi, uleti u atmosferu, to je kao da je naletio na betonski zid. Raspada se na komadiće – veli Matić.
Astronomi smatraju da je meteorit Križevci najveći njegov dio, no to nije sto posto sigurno, moguće je da negdje na tlu leži neotkriven i još veći meteorit. S obzirom na to da su mediji objavili kako bi se meteorit Križevci mogao prodati za čak 6000 eura, novi pronalazak mogao bi biti još vredniji.
– Ma ne, tih 6000 eura procijenili su neki novinari na temelju podataka s interneta. Postoje kompanije koje helikopterima traže meteorite na Antarktici, budući da ih je na ledu lakše uočiti. A one za potragu troše resurse te cijenu pronađenoga formiraju po tome. No, službene burze meteorita nema, postoji samo crno tržište. Kemijski, meteorit Križevci sastoji se od silikata, nikla i željeza te bi njegova rudna vrijednost bila 20-ak eura – veli Matić.
Domeće kako je po zakonu meteorit Križevci vlasništvo Republike Hrvatske, kao rudno blago. Danas se nalazi u repozitoriju meteorita u Višnjanu.
Osim što je prvi pronađen u samostalnoj Hrvatskoj, meteorit Križevci tek je peti koji je pronađen na tlu naše zemlje otkad se to prati. Prvi je pao u Hrvatskom zagorju još u doba Marije Terezije, potom su još dva pala u Zagorju u doba Austrougarske i jedan u Dubrovniku za vrijeme Jugoslavije, točno 60 godina prije pronalaska meteorita Križevci.
– Pokušali smo pronaći i druge dijelove meteorita, a bilo je do danas 50-ak potraga, no nismo uspjeli. U okolici Križevaca, u krugu dva-tri kilometra od Majurca prema Lemešu, vjerojatno postoje i drugi komadi. Kad bismo ponovno animirali ekipu i krenuli tragati, možda bismo ih i pronašli – veli profesor Ratko Matić.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti