PROFESOR OGORČEN ‘Naša vlast ima novca za domjenke i kavijar, ali nema za pokositi školska igrališta’

Profesor godinama piše općinskoj i županijskoj vlasti, ministarstvima, Vladi i predsjednici Republike


Autor: podravski.hr — 10.06.2018. / 20:21 Aktualno

Josip Funtak pokazuje dječje igralište potpuno zaraslo u travu

Dok se županijski vijećnici goste po skupim domjencima, a općinski načelnici „volonteri“ te općinski vijećnici primaju besramno visoke naknade, naša djeca nemaju normalne uvjete u školama, općinske vlasti ne mare za održavanje javnih površina i objekata, a prometna infrastruktura mjestimice je opasna po živote pješaka.
Oštra je to kritika stanja u potkalničkom kraju Josipa Funtaka iz Vukovca u općini Sv. Petar Orehovec kod Križevaca. Tvrdi da je čitavo područje zapušteno. Politički neangažiran, taj profesor tehničke kulture koji radi u Zagrebu već se nekoliko godina bori za povećanje standarda života u svome kraju – piše općinskoj i županijskoj vlasti, ministarstvima, Vladi i predsjednici Republike, pravobraniteljima i drugim lokalnim i državnim institucijama.
U moru problema koje navodi, tri su najveća: područna škola u obližnjem Hižanovcu, javno igralište uz vatrogasni dom u Vojnovcu Kalničkom te raskrižje u njegovu Vukovcu.
– Naša županija nema sredstava da u školi u Hižanovcu uredi školsko igralište, to jest da postavi golove i barem jedan koš za košarku, tako da naša djeca imaju barem minimalne uvjete za održavanje nastave tjelesne kulture. Ali ima novca da obilježi Dan županije, na kojem će jaslaši valjda jesti kavijar, jer je za to u županijskom proračunu predviđeno 40.000 kuna. Da ovi ljudi u našoj županiji rade na dobrobit nas i naše djece, preusmjerili bi dio tih sredstava i uredili ovo školsko igralište – bez dlake na jeziku će Funtak.
Zahvaljujući njegovu „dosađivanju“ institucijama, s igrališta u Hižanovcu lani su maknuti stari, ruinirani golovi, koji su predstavljali opasnost za djecu i igralište je proljetos pokošeno, ali nove opreme i dalje nema.
Pokazao nam je i zapušteno, nepokošeno igralište u nedalekom Vojnovcu u Općini Kalnik. Da je to sramota, potvrđuje mještanin Vlado Sokač.
– Svake je godine ovako. Vidite, moje je pokošeno, a ondje se legu zmije. Gdje da se djeca igraju? – rekao je on.
Funtak veli kako Općina Kalnik prima lijepu koncesiju od obližnjeg kamenoloma, koji stvara velike probleme mještanima zbog prašine i buke od eksplozija, no igralište je svejedno zapušteno.
Upozorava i na nepregledno raskrižje u središtu Vukovca, kojim djeca svakodnevno idu u školu u Hižanovec.
– Vidite, i s jedne i s druge su strane prijevoji i vidljivost je jako slaba. Trebalo bi postaviti barem pješački prijelaz i upozorenje – kaže Funtak.
Veli kako je jedini razlog za njegove građanske akcije to što ne može podnijeti nepravdu. No, bit će da je pokupio nešto gena od svog strica Mirka Funtaka (1918. – 2000.), negdašnjeg narodnog zastupnika i suca Vrhovnog suda.
– Ovakvim ponašanjem vladajuća garnitura i jaslaši nam poručuju: – Idite u Irsku ili Njemačku, tamo će vam djeca imati smještaj u vrtiću, sportsku dvoranu da se mogu baviti sportom, adekvatnu školu, to jest uvjete dostojne čovjeka, a vi posao i plaću dostojnu čovjeka, tako da svojoj djeci možete omogućiti normalan život – zaključuje prof. Josip Funtak. (hš)

FOTO: NIKOLA WOLF