PROFESOR PRIJAVLJEN ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Nisam kriv, samo sam gledao

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Profesora u jednoj križevačkoj srednjoj školi policija je kazneno prijavila zbog seksualnog uznemiravanja učenica, neslužbeno doznajemo iz pouzdanih izvora bliskih istražiteljima.

Prema našim informacijama, profesor je po nedoličnom ponašanju poznat već dulje vrijeme, i to ne samo prema učenicama, nego i prema kolegicama profesoricama, ali nitko sve donedavno nije poduzimao baš ništa.

– On je vrlo nastran čovjek, i to ne pokazuje samo pred svojim kolegicama, nego i pred učenicama kojima predaje. Zaviruje im u dekolte, poziva ih bez razloga u svoj kabinet, gdje im se nudi i traži od njih da mu pjevaju narodne pjesme i radi ostale radnje koje spadaju u pedofiliju –  stoji u anonimnom pismu koje je stiglo u našu redakciju, a u potpisu – djelatnici škole.

Prema navodima iz pisma, skupina srednjoškolki, koje više nisu mogle trpjeti profesorovo ponašanje, samoinicijativno je s roditeljima otišla u križevačku policiju i sve prijavila. Policija je, pak, provela izvide i nedavno je podnijela kaznenu prijavu protiv profesora mjerodavnom Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru zbog seksualnog uznemiravanja.

Odvjetništvo će, u skladu sa svojom procjenom materijala koje je prikupila policija u izvidima, odlučiti hoće li provesti istragu i potom možda profesora izvesti pred sud ili će kaznenu prijavu odbaciti kao neosnovanu.

Prema našim informacijama, srednjoškolke su o nedoličnu profesorovu ponašanju obavijestile čelnu osobu škole. Neke djelatnice tvrde da ta osoba nije poduzela baš ništa.

– To su gluposti. No, u ovome trenutku ne mogu ništa komentirati. Nešto se u školi događalo, ali o tome sada ne mogu govoriti. Nemam informaciju o tome da je protiv profesora podnesena kaznena prijava – kazala nam je čelna osoba škole.

Sam profesor, pak, potvrđuje da je ispitan na policiji i da je dobio poziv za ispitivanje na Državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

Prijavile su ga srednjoškolke

– Gledajte, prijavljen sam zbog uznemiravanja gledanjem, a niti u prijavi se ne spominje bilo kakav fizički kontakt. Znam da nisam učinio ništa nedolično i uopće se ne bojim. S učenicama koje su me prijavile nikad nisam bio na samo – rekao nam je profesor.

Dometnuo je kako čovjek ima vidno polje i kako on mora gledati svoje učenike i učenice kad ih ispituje, da na potpuno jednak način radi već godinama i ponavlja kako se njegovo ponašanje nikako ne može nazvati neumjesnim.

– Mislim da postoji pozadina ove prijave, čak je i naslućujem, ali u ovome trenutku o tome ne mogu govoriti. Pričekajmo da Odvjetništvo donese svoju odluku – izjavio je križevački profesor.

U Kaznenom zakonu piše kako je „spolno uznemiravanje svako verbalno, neverbalno ili fizički neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje“.

To se kazneno djelo ne progoni po službenoj dužnosti, nego po prijavi oštećene osobe, a zapriječena je kazna do godinu dana zatvora.

FOTO Internet / Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI