Profesor Vlado patentirao šetnicu: One proizvode električnu energiju!

Vlado Halusek, profesor fizike i matematike iz Podravskih Sesveta, patentirao je višenamjensku šetnicu rijekom. Dosad je objavio više od 50 znanstvenih i stručnih radova, završio dva poslijediplomska studija, član je ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme i suradnik na više projekata u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a svoju sklonost raznim izumima odlučio je pokazati i izradom višenamjenske šetnice rijekom.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Njegova šetnica iznad rijeka proizvodila bi i električnu energiju jer je predviđeno da se ispod svakog pontona ukopava i mala turbina, dok bi ogradu činili solarni paneli.

Na ideju da osmisli takvu šetnicu Vlado je došao čestim boravkom na rijeci Dravi u Podravskim Sesvetama. Kod nekadašnje karaule tok Drave je zavojit, a upravo takva mjesta, ističe Vlado, idealna su za gradnju šetnica koje bi proizvodile i električnu energiju.

Profesor Vlado Halusek

– Šetnice bi se gradile uz samu obalu kako ne narušile promet rijekom. Sve više turističkih projekata vezano je uz rijeku Dravu pa sam tako došao na ideju da osmislim šetnicu koja bi, uz turističke svrhe, vraćala i uloženi novac – priča nam Vlado Halusek.

Gradnja takve šetnice na području uz nekadašnju karaulu u Podravskim Sesvetama, dodaje on, koštala bi između šest i sedam milijuna kuna. Investicija bi se kroz proizvodnju električne energije otplatila kroz deset godina.

– Prema mojim procjenama, šetnica na području Podravskih Sesveta godišnje bi s proizvodnjom električne energije donosila prihode između 600.000 do 700.000 kuna. Imala bi i još jedan pozitivan utjecaj na okoliš jer bi sprječavala eroziju obale upravo zbog turbina koje bi bile uronjene ispod pontona – pojašnjava Vlado Halusek.

Svoj izum patentirao je na Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, a idući korak mu je predstavljanje višenamjenske šetnice potencijalnim investitorima.

– Moja je procjena da su takve šetnice budućnost za očuvanje okoliša i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Želja mi je da se prva takva šetnica izgradi kod nas u Podravskim Sesvetama i nadam se da će moju ideju podržati lokalna zajednica, mjerodavne institucije i potencijalni investitori – zaključio je Vlado Halusek.

FOTO Stjepan Jagić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI