PROFI MARTA Ona je prava sommelierka, o vinima zna sve i svašta

Podravski list profile
U Italiji ili Francuskoj svaki malo ozbiljniji restoran ima zaposlenog vrhunskog sommeliera - navodi ona

Marta Šimunić (22) iz Botova među deset je osoba koje su ovih dana prve u podravsko-prigorskom kraju položile ispit početne razine za profesionalnog sommeliera, odnosno kušača vina.

U Italiji ili Francuskoj svaki malo ozbiljniji restoran ima zaposlenog vrhunskog sommeliera. U Hrvatskoj, osim zagrebačke regije i Istre, vrlo je teško naći pravog vinskog kušača.

– Biti vrhunski sommelier znači poznavati desetke vinskih regija i isto toliko vrsta vina. Primjerice, kada dođete u vrhunski restoran, sommelier je upoznat s vašim jelovnikom. On zna iz čije kuhinje dolaze jela koje ste naručili i prema tome slaže vinsku kartu – tumači Marta Šimunić.

Marta Šimunić kraj velebne obiteljske klijeti / Nikola Wolf

Kako dolazi iz poznate poduzetničke obitelji, budućnost vidi u obiteljskom poslu. Šimunićevi polako s posla transporta robe fokus pomiču na turistički sektor. Upravo zbog toga izgradili su velebnu podravsku klet na brežuljku iznad Rasinje. – Kontinentalni i vinski turizam kod nas je u povojima i prostor za rast je nevjerojatan, upravo zato smo se odlučili obrazovati kako bismo našim gostima pružili što kvalitetniju uslugu – objasnila je Marta.

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti