Proglašeni novi članovi HAZU-a: Hrvoje Petrić izabran za člana suradnika HAZU-a

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), u ponedjeljak 16. studenoga, predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt proglasio je nove članove. Proglašeno je sedam redovitih članova, osam dopisnih članova i jedanaest članova suradnika.

Suradnik Podravskog lista i povjesničar Hrvoje Petrić izabran je za člana suradnika HAZU-a u Razredu za društvene znanosti.

Povjesničar i geograf Hrvoje Petrić rođen je u Koprivnici 1972, redoviti je profesor i predstojnik Katedre za povijest Srednje i Jugoistočne Europe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te glavni urednik jednog od prvih europskih ekohistorijskih časopisa «Ekonomska i Ekohistorija». Objavio je četiri samostalne knjige, 16 knjiga u koautorstvu, 5 uredničkih knjiga, 27 poglavlja u knjigama te više od sto znanstvenih radova u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao je na više do 90 znanstvenih skupova, razvijajući plodonosnu međunarodnu suradnju. Vrlo je aktivan na području popularizacije znanosti, između ostaloga i redovitim feljtonima u Podravskom listu, te je uz to objavio nekoliko stotina informativnih članaka, 21 udžbenik iz povijesti za osnovne i srednje škole, 6 metodičkih priručnika za nastave, dvije povijesne čitanke i drugo.

Akademik Neidhardt pojasnio je da će  se Svečano proglašenje novih članova HAZU s dodjelom diploma održat kada epidemiološka situacija to omogući, no njihov status novih članova najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije počinje 16. studenoga 2020.  Nakon ovogodišnjih izbora Hrvatska akademija ukupno ima 134 redovita člana, 122 dopisna člana i 90 članova suradnika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI